25 / 04 / 2024

Yatırımcılar İstanbul Finans Merkezi'nde yerini almalı!

Yatırımcılar İstanbul Finans Merkezi'nde yerini almalı!

Boğaziçi Zirvesi’nde konuşan Ağaoğlu Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Önder Halisdemir, yatırımcıları İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nde yerlerini almaya davet etti.



Boğaziçi Zirvesi’nde konuşan Ağaoğlu Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Önder Halisdemir, yatırımcıları İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nde yerlerini almaya davet etti.


“İFM’nin donanımı hazır, yazılımı tamamlanacak” diyen Halisdemir, bir finans AVM’si gibi çalışacak İFM’nin dünyadaki örnekleri gibi, en geç 5 yıl içinde gerçek bir finans merkezine dönüşebilmesi için dünyadaki diğer finans merkezlerine verilen teşviklerin sağlamasının yeterli olacağını belirtti.


Halisdemir: “Altyapıyı hazırladık”


İFM’nin mevcut durumu hakkında bilgi veren Halisdemir şöyle konuştu: “Bugün geldiğimiz noktada hafriyat işleri bitmiş olup, proje içinde yer alacak metro inşaatı da tamamlanmak üzere. Proje kapsamında Ağaoğlu olarak bize ait olan 3. bölgede ise üst yapı çalışmalarına devam ediyoruz. Bu alanda 303 bin m2 alan üzerinde yükselecek projemizde konut, ofis ve ticari alanlarımız bulunuyor. Bunlara ek olarak bir de proje içerisinde yer alacak AVM mevcut.”


Halisdemir, Ağaoğlu olarak projenin donanımını geliştirdiklerini, yazılımının da yani düzenlemelerinin aynı hızda yapılması gerektiğini vurguladı. Konuşmasında dünyanın önde gelen finans merkezlerinden biri olan Dubai Finans Merkezi’nden örnekler veren Halisdemir, finans merkezlerinin sağlanan teşviklerle çekilen uluslararası aktörlerle bulundukları ülkeye büyük ekonomik fayda sağladığını söyledi.


Halisdemir: “Dubai Finans Merkezi’nin kısa sürede bulunduğu konuma gelmesi sağlanan teşviklerle gerçekleşti. Bu teşvikler arasında; vergi muafiyeti, yüzde 100 yabancı sermaye serbestliği, sınırsız yabancı çalıştırabilme imkanı ve finans merkezindeki anlaşmazlıkların yine finans merkezinde giderildiği mahkeme geliyor. İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nin de en geç 5 yıl içinde gerçek bir finans merkezine dönüşebilmesi için bu teşvikleri sağlaması yeterli olacaktır” dedi.


İFM projesi, New York, Londra, Dubai ve Uzak Doğudaki finans merkezleri incelenerek ve ihtiyaçlar tespit edilerek tasarlandı. Proje içerisinde, T.C. Merkez Bankası, T.C. Ziraat Bankası, T.C. Halk Bankası, T.C. Vakıflar Bankası, BDDK, SPK, TAO GAYRİMENKUL, İŞ GYO gibi önemli kurumların genel merkezleri yer alacak.


Haber AA'da şu şekilde yer aldı;


Ağaoğlu Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Önder Halisdemir, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'ne (İFM) ilişkin, "Geldiğimiz noktada hafriyat işleri bitmiş olup, proje içinde yer alacak metro inşaatı da tamamlanmak üzere" dedi.


Halisdemir, Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) tarafından Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ev sahipliğinde "Daha Az Yoksulluk, Daha Fazla Refah" temasıyla düzenlenen 6. Boğaziçi Zirvesi'nin ikinci gününde yaptığı konuşmada, yatırımcıları İFM'de yerlerini almaya davet etti.


Toplam 4,5 milyar liraya mal olacak İFM'nin mevcut durumu hakkında bilgi veren Halisdemir şöyle konuştu:


"Bugün geldiğimiz noktada hafriyat işleri bitmiş olup, proje içinde yer alacak metro inşaatı da tamamlanmak üzere. Proje kapsamında Ağaoğlu olarak bize ait olan 3. bölgede ise üst yapı çalışmalarına devam ediyoruz. Bu alanda 303 bin metrekare alan üzerinde yükselecek projemizde konut, ofis ve ticari alanlarımız bulunuyor. Bunlara ek olarak  proje içerisinde yer alacak AVM mevcut."


Halisdemir, Ağaoğlu Şirketler Grubu olarak projenin donanımını geliştirdiklerini, sistemsel sorunlarla ilgisi bulunan "yazılımın" da aynı hızda düzenlenmesi gerektiğini söyledi. 


- "Dubai Finans Merkezi'nin bu konuma gelmesi, sağlanan teşviklerle gerçekleşti"

Dünyanın önde gelen finans merkezlerinden biri olan Dubai Finans Merkezi'nden örnek veren Halisdemir, finans merkezlerinin sağlanan teşvikler sayesinde çekilen uluslararası aktörlerle, bulundukları ülkeye büyük ekonomik fayda sağladığını söyledi. 


Halisdemir şöyle devam etti:

"Dubai Finans Merkezi'nin kısa sürede bulunduğu konuma gelmesi sağlanan teşviklerle gerçekleşti. Bu teşvikler arasında, vergi muafiyeti, yüzde 100 yabancı sermaye serbestliği, sınırsız yabancı çalıştırabilme imkanı ve finans merkezindeki anlaşmazlıkların yine finans merkezinde giderildiği mahkeme  yer alıyor. İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'nin de en geç 5 yıl içinde gerçek bir finans merkezine dönüşebilmesi için bu teşvikleri sağlaması yeterli olacaktır."


UNESCO Cinsiyet Eşitliği Bölümü Direktörü Gülser Corat ise "Refahın taban seviyesinde büyümesinde kadının ekonomiye entegrasyonu" panelinde görüşlerini aktardı. Corat, "Kadınlar dünya ekonomisini, biz bunun farkında olalım ya da olmayalım, değiştiriyor, dönüştürüyor. Bunu müşteri, çalışan ve girişimci olarak yapıyorlar" ifadelerini kullandı. 


- "İstanbul tüm dünyanın arzuladığı şehir"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Kopuz ise etkinliğin öğle yemeğinde katılımcıları selamlama konuşması yaptı.


İstanbul'un güzelliklerinden söz eden Kopuz, "İstanbul dünya tarihinin en kadim şehirlerinden birisidir. 8 bin yıllık yerleşim, 2 bin 670 yıllık şehirleşme ve bin 600 yıl başkent olma tarihine sahiptir. Her millet farklı bir dilden seslenmiştir ama tarihçi Philip Mansel'in deyişiyle, 'tüm dünyanın arzuladığı bir şehir' olmuştur" diye konuştu.


AA


Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Boğaziçi Zirvesi'nde konuşan Ağaoğlu Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Önder Halisdemir, özellikle yabancı yatırımcıları İstanbul Uluslararası Finans Merkezinde (İFM) yerlerini almaya davet etti. "İFM'nin donanımı hazır, yazılımı tamamlanacak" diyen Halisdemir, bir finans AVM'si gibi çalışacak merkezin dünyadaki örnekleri gibi, en geç 5 yıl içinde gerçek bir finans merkezine dönüşebileceğini vurguladı. Halisdemir, bu konuda dünyadaki benzer teşviklerin sağlamasını da talep etti.  


Bugün




Haber Posta Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Ağaoğlu Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Önder Halisdemir, yatırımcıları İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'nde yerlerini almaya davet etti. "İFM'nin donanımı hazır, yazılımı tamamlanacak" diyen Halisdemir, İFM'nin en geç 5 yıl içinde gerçek bir finans merkezine dönüşebilmesi için dünyadaki diğer finans merkezlerine verilen teşviklerin sağlamasının yeterli olacağını belirtti. İFM'nin durumu hakkmda bilgi veren Halisdemir şöyle konuştu: "Hafriyat işleri bitti. Proje içinde yer alacak metro inşaatı da tamamlanmak üzere. Proje kapsamında Ağaoğlu olarak bize ait olan 3. bölgede ise üst yapı çalışmalarına devam ediyoruz.' 


Posta




Haber Sabah Gazetesi'nin ekinde şu şekilde yer aldı...


Önder Halisdemir, İstanbul Finans Merkezi'nin altyapı olarak hazır olduğunu söyledi. Halisdemir, "Bundan sonra atılacak adımlar işin yazılım kısmı yani teşvikler, hukuki düzenlemeler" dedi.


İstanbul'un New York, Tokyo, Londra gibi bir finans merkezi olmasını sağlayacak İstanbul Finans Merkezi (ÎFM) projesinde altyapı çalışmaları tamamlanmak üzere. Hafriyat çalışmalarının bittiği projeye bugüne kadar 600 milyon liralık yatırımla donanımım yaptıklarını söyleyen Ağaoğlu Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Önder Halisdemir, "Biz altyapıyı hazırladık. Şimdi sıra yazılıma geldi" dedi. Haisdemir'le finaııs merkezi projesinin detaylarım konuştuk. 


Finans merkezi projesi bir gayrimenkul projesi olarak görülüyor. Bunun temel nedeni nedir sizce? 

Projenin gayrimenkul olarak algılanmasının en temel sebebi, bu işin sahip çıkanının olmaması. Biz işin donanımını yani altyapısını yapıyoruz. Bu çalışmalar da tamamlandı. 8 milyon metreküp hafriyat çıkardık. Şu ana kadar 600 milyon liralık harcama yaptık. Kendi tarafımızda sekizinci kata çıktık. Mal sahiplerinin inşaatı lıazır. Metro inşaatını da yapıyoruz. Kurumların binalarını dikmelerine uygun bir ortam var. Kimsenin artık bahanesi yok. 


Nasıl bir finans merkezi kurgulanmalı? 

Finans kelimesinden insanlar korkuyor. Bu yüzden burası bir AVM gibi düşünülmeli. Finans ile ilgili uluslararası markaları buraya çekebilmek gerekir. İnsanlar. burava geldiğinde tüm O O işlerini halledip çıkabilmeliler. Bu merkezin Ataşehir'de olması büyük bir sinerji sağlayacak. Vize merkezi, postanesi, finansla ilgili tüm bileşenleri içinde olan hatta "hukuk dükkânı' diyebileceğimiz işlerin de orada çözüldüğü bir ortam olmalı. Oraya özel hukuk ve özel hizmetler sağlanmalı. İstanbul 30 senede ancak finans merkezi olur" diyorlar. Dubai, bu tür teşvikler sağlanarak. 5 senede finaııs merkezi oldu. Biz de yeni bir şey icat etmiyoruz. Kim ne yapmış diye bakacağız. 


YENİ ÇIPA İFM OLMALI 

Dünyada finans merkezlerine ne gibi teşvikler veriliyor? 

Mesela, yatırımcının 10 yıl boyunca kârının vergisi alınmıyor. Londra. Dubai, Katar bunu yapıyor. Bazı finans merkezleri gelen sermayeye göre de teşvikler veriyor. Mesela. Japon ve Amerikan firmalarına ekstra ayrıcalıklar tanıyor. Finans merkezinde çalışanlar maaşlarını brüt olarak alıyor. Firmalar satış yaptığında vergi sıfır olarak uygulanıyor. 


İstanbul'a nasıl teşvikler uygulanmalı? 

4 tane teşvik verilmeli: 10 yıllık vergi avantajı, çalışanların brüt maaşını net alması, istediği sayıda yabancı çalıştırması, bölgeye özel kanunların oluşturulması. Türkiye'de teknokentlerin gelişmesi için nasıl teşvikler verildiyse finans merkezine de olmalı. Bu 4 alanda teşvik sağlanırsa İstanbul da 3-5 yılda küresel bir finans merkezi haline gelebilir. Finans merkezi projesinin ekonomimizin yeni çıpası olması lazım. Böyle olursa dünyadaki sigorta firmaları, hukuk firmaları, danışmanlık firmaları, para sanatkârları buraya gelir. Bakın, şu anda turizm veya otomotiv sektörü ülkeye nasıl bir döviz girdisi sağlıyor. Onlara da zamanında bu tür teşvikler verilmiş. Daha sonra kaldırılmış. Dünyadaki belli başlı oyuncuları çekebilmek için burayı cazibe merkezi haline getirmeliyiz. Biz bize finans merkezi olursak anlamı yok. 


FİNANS MERKEZİNİN BAŞINA CEO ATANMALI Buranın yönetimi nasıl olmalı? 

Şu anda sadece binaların yapılıp yapılmadığını konuşuyoruz. Ama önemli olan buranın dışarıda road shovunun yapılmasıdır. Koordinasyonu ağlayacak ve karar alacak bir kurum oluşturulmalı. İFM'nin başına bir CEO atanması gerekiyor. Bu CEO'nun eline İmkânlar verilecek. Yani 4 alanda teşvik mekanizması oluşturulacak. 

CEO da dünyadaki finans markalarını dolaşıp, buranın reklamını ve tanıtımını yapacak. 


Gelinen noktada eksikliklerin dışında herhangi bir hata veya yanlışlık goruyor musunuz? 

Bence ilk hata belki de bu işin sponsoru olarak bankaların seçilmesi oldu. Gelecek kurumlar çeşitli yelpazeden olacak. Peki gelen paradan kim istifade edecek? TOBB, İSO, AS0... Aslında tüm iş dünyası. Yalnızca Türkiye'deki 50 bankada tıkanmayacaksın. Daha derin bir finansmana orada erişebileceksin. Bu, esas banka dışı kurumlara yarayacak. Dolayısıyla bu işin sponsorları banka dışı kurumlar olmalıydı. 1 Kasım'da tek başına iktidara gelmiş, bu işi başından bu yana sahiplenmiş bir hükümet var. Bu büyük bir şans. Ben bu adımların atılacağını düşünüyorum. Artık işin yazılım zamanı, işe, Türk gibi başladık, gerisini tam getiremedik. 



Sabah Ek


Geri Dön