26 / 04 / 2024

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün Çinlilere satışında belirsizlik!

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün Çinlilere satışında belirsizlik!

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün; China Merchants Expressway, CMU, Zheijiang Expressway, Jiangsu Expressway, Sichuan Expressway ve Anhui Expressway’e satış görüşmelerinde “belirsizlik” oluştu. 



Yavuz Sultan Selim- Kuzey Çevre Otoyolu, Osmangazi Köprüsü ve Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu, Avrasya Tüneli, yap-işlet devret (YİD) modeliyle yapıldı. 

Habertürk'ten Olcay Aydilek'in haberine göre; “Mega” olarak nitelendirilen bu projelerde araç geçiş bedelleri, dövizle hesaplandı. Devlet, bu projelere belli sayıda araç geçiş garantisi verdi. Araç geçişleri, garanti sınırının altında kalması durumunda aradaki fark devlet tarafından ödeniyor. Devlet, Yavuz Sultan Selim- Kuzey Çevre Otoyolu ile Osmangazi Köprüsü ve Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu projelerinde, garanti ödemelerini 6 ayda bir gerçekleştiriyor. 

YÜZDE 51’İN SATIŞ GÖRÜŞMELERİ

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Kuzey Çevre Otoyolu'nu, IC İçtaş İnşaat–Astaldi konsorsiyumu ICA işletiyor. ICA, 2019'un son aylarında Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Kuzey Çevre Otoyolu'nun yüzde 51'inin satışı için Çinliler ile görüşmelere başladı.

China Merchants Expressway, CMU, Zheijiang Expressway, Jiangsu Expressway, Sichuan Expressway ve Anhui Expressway'nin oluşturdukları fonun, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu'nun yüzde 51 hissesini, 688.5 milyon dolara satın alacakları gündeme geldi. 

“BELİRSİZLİK” DALGASI

Görüşmeler, Çin'den bütün dünyaya yayılan ölümcül koronavirüs sebebiyle aksadı. Ülkelerin, karantina tedbirleri kapsamında aldıkları yurt içi ve dışı seyahat kısıtları satışa ilişkin sonuca gidecek etkili görüşmelerin yapılmasına engel oldu. 

Salgında, küresel ölçekte Haziran'dan itibaren normalleşmeler başladı. Seyahat kısıtları büyük ölçüde kaldırıldı. Kovid-19 salgınının tüm dünyayı ilk kez etkisi altına aldığı dönemdeajksayan ve yavaşlayan görüşmeler, aradan aylar geçmesine karşın bir türlü istenen düzeye gelemedi; sonuç oluşmadı. Çinliler, köprüyü satın alma ya da devralma konusuna nokta koyacak ve “tayin edici” bir adım atmıyor. Bu sebeple satış ya da devir sürecinin akıbeti, zamanla belli olacak.

1915 Çanakkale Köprüsü ne zaman açılacak?


Geri Dön