28 / 03 / 2024

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün yüzde 51 hissesi IC İÇTAŞ’a devrediliyor!

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün yüzde 51 hissesi IC İÇTAŞ’a devrediliyor!

Yavuz Sultan Selim’in işletmesinden çekilen İtalyanlardan sonra bu defa bir kötü haber de Fransızlardan geldi. Buna göre Fransız devi Egis, hissesini ortağı IC İÇTAŞ’a devretmeye karar verdi.



İstanbul Boğazı üzerinde yapılan üçüncü köprü Yavuz Sultan Selim’in işletmesinden çekilen İtalyanlardan sonra bu defa bir kötü haber de Fransızlardan geldi.

Dünya Gazetesi'nden Kerim Ülker'in haberine göre; Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde İbrahim Çeçen (IC) Holding ile İtalyan Astaldi arasındaki ortaklığın 2019 yılında bitmesi gündeme oturmuş, İtalyan şirketin hisseleriyle Çinliler ilgilenmişti. Fakat o görüşmeler de olumsuz sonuçlanmış ve Çinlilerin oluşturduğu konsorsiyumda bulunan Zhejiang Expressway şartların karşılanmaması sebebiyle anlaşmayı feshetmek istediğini duyurmuştu. İştirakte bulunan China Merchants Group iştiraki China Merchants Expressway Network - Technology Holdings beş farklı yatırımcıyla beraber  köprünün yüzde 51’ini yaklaşık 689 milyon dolara satın almak için 2019 yılından beri müzakeredeydi.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü nün yüzde 51 hissesi IC İÇTAŞ’a devrediliyor!

Hisseleri ortağı İbrahim Çeçen alıyor

Şimdi ise bir başka çekilme haberi daha duyuruldu. Türkiye’de önemli projelerde ismi olan Fransız devi Egis, hissesini ortağı IC İÇTAŞ’a devretmeye karar verdi. Paris merkezli EGIS Road Operation S.A, IC İÇTAŞ EGİS Otoyol İşletme ve Bakım Anonim Şirketi’ndeki hisselerini satmak amacıyla masaya oturdu. Anlaşma yapılırsa Egis’in sahip olduğu yüzde 51 oranındaki hisse, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde olduğu gibi projedeki ortağı İbrahim Çeçen’in yönettiği IC Altyapı İşletme ve Ticaret Anonim Şirketi'nin olacak. 

Fransız devletine ait

İnşaat mühendisliği ve mobilite hizmetleri sektörlerinde önemli faaliyetlerde bulunan Fransız Egis'in, 1.1 milyar euroluk cirosu bulunuyor. 16 bin çalışana sahip şirketin ana hissedarı ise Caisse des Dépôts. 1816'da kurulan ve Fransız parlamentosunun kontrolünde bulunan şirket, ülkenin yatırım fonu şeklinde biliniyor. Devlete ait bu firmanın aktif büyüklüğü ise 168 milyar Euro olarak açıklandı. 

Yavuz Sultan Selim Köprüsü nün yüzde 51 hissesi IC İÇTAŞ’a devrediliyor!

Gebze-İzmir yolu, Osmangazi Köprüsü ve Avrasya Tüneli'nde var

Türkiye’de önemli projelerde ismi bulunan Egis, Yap, İşlet ve Devret (YİD) modeli kapsamında satın alınan bir ücretli otoyol olan Gebze-İzmir Projesi’ni 2038'e kadar üstlenen Otoyol A.Ş’de bulunuyor. Egis’in internet sitesinde şirketin yüzde 50 hissedar olduğu işletme ve bakım şirketi GİB, 407 kilometre otoyol, 3 tünel ve Osmangazi Köprüsü'nün işletmesini 868 çalışanıyla üstleniyor. Otoyol A.Ş’nin geri kalan hisseleri ise Nurol, Özaltın, Makyol, Yüksel, Göçay ve İtalyan Astaldi'ye ait. Egis ayrıca, Avrasya Tüneli’nin ulaşım altyapılarının işletimi ve bakımını da sürdürüyor.

Çinli yatırımcılar Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün satışından çekiliyor!

Geri Dön