23 / 04 / 2024

Yazlık alırken nelere dikkat etmeli?

Yazlık alırken nelere dikkat etmeli?

Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte yazlık fiyatları da hareketlendi. Yazlık evlerin gözdesi Ege ve Akdeniz kıyılarında yabancıların da sattığı yazlıklarda fiyatlar 100 bin liradan başlıyor.



Yaz ayları yaklaştıkça yazlık sahibi olmak isteyenlerde harekete geçti. Bir haftalık tatil için minimum 5 bin lira harcama yapmak yerine yılın 3-4 ayını yazlığında geçirmek isteyenler, ek masraf çıkarmayacak bir alım için plan yapıyor. 

KİRALIK YERLER DOLU 

İstanbul'un 'yazlık' diye tanımlanan bölgelerinde kiralık yer bulmanın zor olduğunu dile getiren gayrimenkul uzmanları, bir zamanlar Bodrum, Fethiye ve Marmaris'te yaşanan hareketliliğin Akdeniz ve Güney Marmara’ya doğru kaydığını söyledi. 

BODRUM’SUZ OLMAZ 

Gayrimenkul alıcıları için ilk sırada  Bodrum yer alıyor. Ege'nin gözde tatil bölgesi Bodrum’da peşin yerine 120 hatta 240 aya varan konut kredisi ile yazlık sahibi olunabiliyor.


FİYATLARI ARTIYOR 

Yazlık fiyatlarının sürekli artış gösterdiği bölgelerde en yüksek artış Antalya ve Muğla'da yaşanırken Çeşme ve Didim bölgelerinde de fiyatlarda yükseliş gözlemleniyor. Akdeniz'in incisi Antalya’da fiyatlar geçen yıl ortalama yüzde 22 artarak 1,611 lira olmuştu.  Bodrumda ise fiyatlar yüzde 20 artarak metrekaresi 4.000 lira, Fethiye'de yüzde 12 artarak 1.800 lira, Marmaris'te yüzde 13 artarak 2.200 liraya ulaşmış durumda. 


5 SORUDA 5 YILDIZLI VİLLA


Yazlıklarını yatırım aracı gözüyle bakmadan satın alanlar farklı kıstaslara göre hareket edebiliyor. Özellikle uzun seyahat etmekten kaçınan ve daha sakin hayat tarzını tercih edenler oturduğu şehre yakın bölgeleri istiyor. Son 15 yılda gerçekleşen yazlık alımlarında Ege ve Akdeniz bölgesi öne çıkıyor. Ege Bölgesinde; Çeşme yarımadası, Ayvalık ve çevresi, Kuşadası, Didim ve Bodrum en çok tercih edilen lokasyonlar olurken, Akdeniz’de Kemer, Belek, Side, Alanya, Mersin ilinin Çeşmeli Beldesi ile Aydıncık ilçesi arasındaki sahil aksı yazlıkların en yoğun olarak rağbet edildiği bölgeler oldu. 


Sıfır mı, ikinci el mi yazlık almalı? 

Özellikle deniz kenarında yer alan konutlarda yılın büyük bir kısmında kullanılmadıkları için, bakım maliyetleri çok yüksek oluyor. Binanın yaşı arttıkça beraberinde sorunlar da büyüyor. Kooperatif üzerinden inşa edilen birçok yazlık konutta sıkıntıların diğerlerine göre fazla olduğunu söyleyebiliriz. Uzmanlar, bu nedenle özel yapımlı ikinci ellerin satın alınmasını tavsiye ediyor.



İstanbullu 'Trakya' diyor

Silivri ve Çatalca’da arsa yatırımlarından sonra yazlıklar da revaçta. Bu yıl güzergâhı netleşecek olan Kanal İstanbul’un en sükseli yatırımları da böylelikle yazlıklar olacak. Tekirdağ, Balıkesir, Yalova ve Bursa’daki yazlıkların da İstanbullular için vazgeçilmez olduğunu söyleyen uzmanlar, bu bölgelerdeki fiyat aralıklarının dört mevsim oturulan evler kadar değerli olduğunu vurguluyor. Hatta Yalova’da fiyatların diğer yörelere göre yüksek seyrettiği belirtildi.


Mehmet Canıtatlı/Güneş


Geri Dön