18 / 04 / 2024

Yazlık ev alırken nelere dikkat edilmeli?

Yazlık ev alırken nelere dikkat edilmeli?

Her yıl bahar aylarından itibaren yazlık evlerle ilgili sorular almaya başlıyorum. Yazlık ev almak için doğru zaman mı? Bodrum mu, Çeşme mi daha doğru bir yatırım? İstanbul’a yakın lokasyonlardan hangisini önerirsiniz?



Her yıl bahar aylarından itibaren yazlık evlerle ilgili sorular almaya başlıyorum. Yazlık ev almak için doğru zaman mı? Bodrum mu, Çeşme mi daha doğru bir yatırım? İstanbul’a yakın lokasyonlardan hangisini önerirsiniz? Bu sorulara aslında cevabım hiç değişmiyor. Ama geleneksel olarak yaz aylarında bir kez daha sizlerle bu konudaki fikirlerimi paylaşmak isterim.


Sosyolojik bir durum

Yazlık ev, bir yatırım enstrümanı değildir. Yatırım yapmak için yazlık alınmaz. Yazlık ev sizin kendinize, hayat kalitenize, aile hayatınıza yaptığınız bir yatırımdır. Bu hiçbir ilde hiçbir ilçede değişmez. Yazlık ev lükstür. Dolayısıyla da bir yatırımı değerlendirirken ki kriterlerinizle bir yazlık evi değerlendirirken ki kriterleriniz aynı olamaz. Bir yatırım yapılırken en önemli formülünüz tümden gelim olmalıdır. Yani önce dünya ekonomisine sonra ülkenizin ekonomisine sonra şirketinizin/sizin ekonomik koşullarınıza ve sonra da o lokasyonun değerine bakarsınız. Sonra da hep yazdığım gibi kullanılan metrekare birim fiyatı, net metrekare birim fiyatı, tapuda geçen metrekare birim fiyatı, kira çarpanı, yatırıma katma değer katacağı öngörülen donatıların etkisi gibi faktörler göz önünde bulundurulur. Bu oranların başka yatırım araçlarıyla ve başka projelerle karşılaştırmalı değerlendirilmeleri yapılır. Yani yatırım bir matematik işidir. O yatırımın iyi veya kötü bir yatırım olduğu bir excel tabloda görülebilir. Ama yazlık ev dediğiniz zaman durum değişir. Yazlık ev yatırımı bırakın matematiksel bir iş olmayı psikolojik bile değildir, sosyolojiktir. Toplumların ve özellikle kadınların alışkanlıklarına bağlılıklarıyla ilgilidir.


Yazlık evleri satın alırken cevaplamanız gereken ilk soru ‘Neden satın aldığınız’dır. ‘Neden ben bu evi kiralamıyorum?’ sorusu bence ilk kriter. İkinci önemli soru da ‘Daha önce satın almayı düşündüğünüz evin bölgesinde hiç yaşadınız mı? Bu bölgeyi tanıyor musunuz?’ Bu sorular da sadece size doğru bir satınalım yapmayı sağlar, doğru bir yatırım yapmanızı değil.


Kışı Bekleyin

Yaz mevsimi, tatil yaptığınız zamanlar eğer çalışan bir insansanız ya da çalışan bir eşiniz varsa sizin için maliyeti en yüksek zaman dilimleridir. Tatil yaparken geçirdiğiniz zamanın telafisi imkansızdır. Tatil en büyük lüksünüzdür. Tatillerde başınıza gelen iyi şeyler de kötü şeylerde hep daha büyüktür. O yüzden yazlık bir ev alırken gözünüzü kapatıp içinizden gelen sesi hatta mümkünse denizin sesini dinlemeniz gerekir. Hiçbir matematiksel formül ve yatırım önerisi tatillerinizi geçireceğiniz mekanlar için geçerli olamaz. Şahsen yazlık yatırımı yapmaktan yana değilim. Ancak mutlaka kendinize bir yazlık alacaksanız kışı bekleyin, pazarlık şansınızı arttırın derim.


Geri Dön