25 / 04 / 2024

Yazlık kiralamalarda artış başladı!

Yazlık kiralamalarda artış başladı!

Yaz mevsiminin gelmesiyle şehirlerdeki kiralık ev arama yarışı yavaşladı, yazlık bölgelerde dönemlik kiralamalarda ise hareketlenme başladı



Her ne kadar bu sene kriz nedeniyle bazı bölgelerde durgunluk yaşansa da bazı yazlık beldelerdeki kiralamalarda yüzde 30'lara varan artış dikkati çekiyor. Türkiye'nin Ege ve Akdeniz sahilleri boyunca devam eden sahil şeridindeki yazlık beldelerdeki kiralamalar bu sene birbirinden çok farklı dinamiğe sahip. Örneğin Bodrum, Kuşadası ve Çeşme'de haftalık ya da aylık yazlık kiralamalarda bir artış dikkati çekerken Marmaris, Fehtiye gibi bölgelerdeki durgunluk hem emlakçıları hem de yazlık sahiplerini rahatsız ediyor. Bodrum'da yazlığını kiraya vermek isteyenlerin sayısında yaşanan artışa paralel olarak bu sene otellere alternatif arayan yerli turistlerin kiralık yazlık arayışlarında da artış gözleniyor. Ancak kiralama yapmak isteyenler ile ev sahipleri fiyatta anlaşamıyor. Century 21 Bodrum ofisi yetkilileri bu sene yazlık kiralamak isteyenlerin fiyat konusunda geçen senelere oranla daha hassas davrandığını söylüyor.Bu arada Bodrum'da yerli turistlerde kiralama talepleri artarken yabancı turistlerde geçen senelere oranla ciddi bir düşüş göze çarpıyor.

Yazlıklarda kiralar düştü
Yine Bodrum'da bulunan ve daha çok yabancılara emlak kiralayan MRT Emlak'tan Sedat Akgöz, bu sene yabancılara yapılan kiralamalarda ciddi düşüşlerle karşılaştıklarını söylüyor. Daha çok lüks villa kiralayan şirketin evlerinin yerli turistlere çok fazla hitap etmediğini söylereken genel olarak Bodrum'daki lüks evlerdeki kiralarda düşüş yaşanmadığını, orta gelir düzeyindeki kiralarda ise üçte bir oranında düşüş yaşandığını söylüyor.

Alanya'daki artış % 40
Antalya'da ise sahil boyunca sıralı yüzlerce otele rağmen bu sene yazlık ev kiralamadaki talebin en çok artığı yerler arasında geliyor. Alanya bölgesinde çalışan Remax Star ofisinden Kamile Durmaz, bu yıl yüzde 40 oranında artış yaşadıklarını kaydediyor. Durmaz, bu yıl haftalık kiralamalardan çok tatilcilerin aylık kiralamalar yaptığını dikkat çekiyor.

Temmuz-ağustos doldu
Çeşme'de temmuz - ağustos aylıranda yapılan kiralamalada geçen seneye göre % yüzde 30 artış var. Haftalık yazlık kirası: 750-1000 TL Haftalık Villa kirası:1500-2000
Ciddi durgunluk yaşanıyor

Günlüğü 50 TL'ye apart ev
Özellikle de yerli turistler bu sene otelden çok evde kalmayı terich etmesi Alanyalı ev sahiplerine yaradı. Bölgede yazlık evlere talep yüzde 40 arttı. Emlakçılar yerli turistleri haftalık yerine aylık kiralamaları tercih ettiklerini söylüyor.

 Günlük ev kirası: 50 TL Aylık ev kirası: 1000 TL

1000 euroya haftalık yazlık
Bodrum'da yazlığını kiraya vermek isteyen sayısında da kiralamak isteyen sayısında da artış var. Ancak tatilciler bu sene daha düşük fiyatlara kiralama yapmak istiyor. Lüks villalardaki kiralarda bir düşüş yaşanmazken ev ve apart kiralarında yüzde 20'düştü

 Haftalık yazlık kirası: 1000 euro

 Haftalık lüks villa kirası: 6-7 bin euro

250 TL'ye apart kiralanabiliyor
Yazlık kiralarının en uygun olduğu bölgeler arasında gelen Kuşadası'ndaki kiralarda yüzde 30-35 oranında artış gözleniyor. Kiralık ev sayısında artış yaşanmazken kiralamak isteyenlerin sayısında daha fazla bir artış yaşandığı gözlemleniyor.

 Haftalık apart kirası: 250-300 TL

Haftalık dublekstripleks kirası: 550-600 TL
Marmaris, yazlık beldeler arasında dönemlik kiralamaların en az yapıldığı yerler arasında geliyor. Kiralama talebinde ciddi oranda durgunluk yaşanıyor.

Çeşme ve Kuşadası'nda yüzde 30 artış var

Çeşme ise bu sene yazlık turizminden nasibini alan yerler arasında geliyor. Çeşme'de mayıs haziran aylarında başlayan dönemlik yazlık kiralamalarda bu sene iyi gitti.

Çeşmeli emlakçılar temmuz - ağustos dönemi için ellerinde kiralayacak ev kalmadığnı söylüyor.Bu sene kiralamalarda yüzde 30 civarında artışla karşılaştıklarını belirten Çemşe'li emlakçılar, kiralanamayan evlerin kira değerlerini çok yüksek fiyatlardan belirleyenler olduğu görüşünde. Kuşadası'ndaki yazlık kiralamalara bakıldığında ise yüzde 30-35 oranında bir artış göze çarpıyor.

Kuşadası daha ucuz
Bunda tatilini otel yerine daha ekonomik olan yazlık evlerde yapmak isteyenlerin sayısındaki artışın dölü var. Bir de bölgedeki fiyatların diğer yazlık bölgelere göre daha uygun olmasının da rolü var. Kuşadası Şahin Emlak'tan Mehmet Ali Zan, geçen seneye göre yazlık kiralamalarda yüzde 30-35 arasında artış yaşadıklarına dikkat çekerek bölgedeki apart daire ve küçük metrekareli yazlık evlerin haftalık kiralarının 250-300 dubleks ve tripleks evlerin fiyatlarının ise 550-600 TL'den başladığını söylüyor.
Dilek Taş /Sabah Emlak&Mortgage


Geri Dön