20 / 04 / 2024

Yazlıklar için İspanyol modeli

Yazlıklar için İspanyol modeli

Türkiye'de özellikle Ege ve Akdeniz kıyılarında toplanan 3,5 milyon yazlığın turizme kazandırılmasına ilişkin çalışmalara bir türlü başlanamaması TBMM gündemine taşındı



CHP  İzmir  Milletvekili Selçuk Ayhan, yılın sadece 1 ayında kullanılan, 11 ay boyunca atıl vaziyette bırakılan yazlıkların neden turizme kazandırılamadığını Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a sordu.
Eylem Planı
CHP'li Ayhan, Meclis Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde, ikinci konutların ve villaların turizme kazandırılmasının sektörün en önemli beklentilerinden biri olduğunu hatırlattı. Bakanlığın çeşitli tarihlerde bu konunun hayata geçirilmesine ilişkin kararlar aldığını, ancak bugüne kadar somut bir adım atmadığını kaydeden Ayhan, İspanya ve İtalya'nın turizm gelirlerinin yüzde 85'ini pansiyonculuktan elde ettiğini belirtti. İkinci konutların turizm amaçlı değerlendirilmesi konusuna, bakanlık tarafından hazırlanan "Türkiye Turizm Stratejisi 2023" ve "2007-2013 Eylem Planı"nda yer verilmediğini belirten Ayhan, İspanyol modeli ile bu yazlıkların ekonomiye kazandırılması için gerekli çalışmalara başlanması çağrısı yaptı.

Sonuç Alınmadı
Turizm ve Kültür Bakanlığı'nın 1998 ve 2002 yıllarında düzenlediği Turizm Şuraları'nda ikinci konutların turizm amacıyla değerlendirilmesi ve ikinci konutların turizme kazandırılması konusunun araştırılması kararları alındı. 2005 yılında "Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik"te değişiklik yapılarak ikincil konutların üçüncü kişilere tatil amaçlı kullandırılması konusunda ilk adım atıldı. Ancak 2006 yılında hazırlanan "Türkiye Turizm Stratejisi (2023) ve "2007-2013 Eylem Planı"nda ikinci konutların turizme kazandırılmasına yer verilmedi.

Yabancılar için proje yapıldı
Dünyanın en önemli turizm ülkelerinden biri olan İspanya, 1970'li yıllardan itibaren kıyı bölgelerinde yabancılara satılmak üzere milyonlarca ev inşa etti. Orta halli Avrupalılar ve dolar zengini Arap şeyhleri için ayrı ayrı projeler geliştirildi. İspanya'da bu modele uygun olarak 16 milyon adet ev inşa edildi. 1950'de yılda 1 milyon turistin geldiği ülkeye, 1973 yılında 34 milyon, 1987'de 50,5 milyon, 2008 yılında ise 57 milyon turist geldi. Turizm amaçlı konut inşaatı ile inşaat sektörü canlandı. Ülkede çalışanların yüzde 12'si inşaat sektöründe istihdam edildi. İşsizlik azaldı. Bu model ile İspanya Gayri Safi Milli Hasıla'sının yüzde 11'ini turizmden elde eden bir turizm ülkesi oldu. İspanya'nın turizm gelirleri sayesinde 2011 yılında kişi başı milli gelirde Almanya'yı geçmesi bekleniyor.
Yeni Asır


Geri Dön