25 / 04 / 2024

Yeni AKM'nin inşaatında son durum ne?

Yeni AKM'nin inşaatında son durum ne?

Taksim'de temeli 10 Şubat 2019'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılan yeni Atatürk Kültür Merkezi (AKM) binası yükseliyor. Hummalı bir çalışmanın yürütüldüğü 95 bin 596 metrekare kapalı alanı olan AKM'nin inşaatında sona geliniyor...



Bütün dünyada etkili olan Kovid-19 salgını önlemleri kapsamında, Sağlık, Çevre ve Şehircilik ile İçişleri Bakanlıkları tarafından uygulanan tedbirler kapsamında çalışmalara devam edilen yeni AKM binası şantiyesinde, işçi sayısı azaltılarak ve sosyal mesafe kurallarına uyum gösterilerek inşaat devam ediyor.

CNN Türk'te yer alan habere göre; 95 bin 596  metrekare kapalı alanı bulunan, 5 ayrı bloktan oluşacak olan yeni AKM binasında bütün bloklarda kaba yapı imalatları bitti. Çalışmalarda şu anda akustik duvarlar, asma tavanlar, giydirmeler gibi içerde yapılacak işlere yoğunlaşıldı. 

AKM, 1969 yılında Devlet Opera ve Balesi ile Devlet Tiyatroları’nın eserlerini icra etmesi için açılmıştı. O zamanlar dünyanın en büyük 4. sanat merkezi olan bina, 1970'de yaşanan büyük yangın sonrası yeniden onarılarak 1977 yılında Atatürk Kültür Merkezi ismini almıştı.

2008'den itibaren kullanılmayan bina 2018'de yeniden projelendirdi. Eskiyen yapı yıkıldı, yenisinin temelleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 10 Şubat 2019 yılında atıldı. Yeni AKM aslına uygun şekilde tasarlandı. Projeyi, eski binanın mimarı Hayati Tabanlıoğlu'nun oğlu Murat Tabanlıoğlu çizdi.

Yeni AKM projesinde 2 bin 40 kişilik opera salonu, ayrıca 827 kişilik tiyatro, konferans salonları, oda tiyatro salonları, sahne makyaj ve kulis odaları, fuaye alanları, atölye ve depo alanları, bale çalışma salonu, solist  ve orkestra sergi salonları, kayıt stüdyoları , prova salonları, sanat galerileri ve sergi salonları, kitap kafeler, toplantı odaları idari ofisler ve 435 araçlık kapalı otopark yer alıyor.

Ankara’daki yeni CSO Binası’nın kapıları ilk kez açıldı!


Geri Dön