19 / 04 / 2024

Yeni AKM'nin yüzde 86'sı tamamlandı!

Yeni AKM'nin yüzde 86'sı tamamlandı!

Taksim'de hayata geçirilen Atatürk Kültür Merkezi (AKM) inşaatının yüzde 86'sı tamamlandı.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 10 Şubat 2019 tarihinde temeli atılan AKM'nin yapımı hız kesmeden sürüyor.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, yıkılan AKM'nin mimarı Hayati Tabanlıoğlu'nun oğlu mimar Murat Tabanlıoğlu'nun imzasını taşıyan yeni merkezin inşaatındaki çalışmalar, tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını tedbirleri kapsamında, sosyal mesafe kurallarına uyularak yapılıyor.

Taksim Meydanı'ndan gözüken fin cephe yapımının yüzde 70'lik kısmı tamamlanan AKM'nin iç mekanlarındaki ince iş, asma tavan, cam bölme ve doğrama ile zemindeki taş çalışmaları sürüyor.

Eski AKM'deki seramik sanatçısı Sadi Diren duvarı da hatırasını korumak adına aslına uygun biçimde inşa edilen merkezde, yine eski binanın opera fuayesindeki döner merpen de aslına uygun olarak inşa ediliyor.

Merkezdeki ses emici özelliği bulunan opera fuaye akustik asma tavanın yapımının da yüzde 70'lik kısmı tamamlandı.

Bina dışı ve çatı işleri tamamlanan AKM'nin yüzde 86'lık kısmı bitti. Hareketli sahne ve opera salonunun yapımında da sona gelinen merkezin ahşap kaplama çalışmaları ile sahne sisteminde kullanılacak motorların montajı ise devam ediyor.

Yeni AKM nin yüzde 86 sı tamamlandı!

2 bin 40 kişilik opera salonu

Toplam 95 bin metrekare inşaat alanı olan AKM'de, 4 bodrum, zemin ve 9 kat içerisinde 2 bin 40 kişi kapasiteli opera salonu, 805 kişilik bir tiyatro salonu, buralara ait sahne, kulis odaları, fuaye alanları, atölye ve depo alanları, bale çalışma salonları, solist ve orkestra çalışma odaları, kayıt stüdyosu ve prova salonları, sanat galerileri ve sergi salonları bulunacak.

Ayrıca AKM projenin içerisinde bulunan Kültür Sokağı'nda sanat galerisi, restoran, kafe, kitap kafe, çocuk sanat merkezi, müzik platformu, müze, kütüphane, tasarım dükkanı ve çok amaçlı salon da yer alacak.

Binanın cephe tasarımında gün ışığından maksimum verim alınması planlanırken, çevreci bir anlayışla tasarlanan yeşil çatı sistemi, en son teknoloji kullanılarak hazırlanan sahne mekaniği sistemleri, dünyaca ünlü akustik tasarımcıların katkılarıyla şekillenen salonlar ve prova odaları projenin önemli özellikleri arasında yer alıyor.

AKM inşaatının haziran ayında tamamlanması planlanıyor.

 

Yeni AKM ne zaman tamamlanacak?


Geri Dön