16 / 04 / 2024

Yeni AVM yatırımlarında düşüş bekleniyor!

Yeni AVM yatırımlarında düşüş bekleniyor!

AYD Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Belgü, önümüzdeki dönemde yeni AVM yatırımlarında düşüş olacağını açıkladı.



AYD Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Belgü, önümüzdeki dönemde yeni AVM yatırımlarında düşüş beklendiğini açıkladı. Belgü, başlamış olan AVM yatırımlarının tamamlanacağını ancak 2016 krizinin etkileri sonucu yeni yatırımlarda düşüş olacağını dile getirdi. 


Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Belgü, önümüzdeki dönemde yeni AVM yatırımlarında düşüş beklendiğini söyledi. 2016 yılında yaşanan darbe girişimi, bölgesel sıkıntılar ve bunların ekonomik yansımaları sonucu yeni AVM yatırımlarının etkileneceğini ifade eden Belgü, “Kriz yaşandığında hemen siz AVM yatırımını durduramıyorsunuz tamamlamanız gerek. 2016’da büyük olaylar oldu bunlar yabancı yatırımcının iştahını kaçırdı, bunun etkisini önümüzdeki dönemde göreceğiz. Eskisi kadar AVM açılmayacak. Yapılmakta olanlar tamamlanacak ama yeni yatırımlarda yatırımcı bir kere daha düşünecektir. Bu da yeni AVM yatırımlarında düşüşe neden olacak” şeklinde konuştu. 


“Kira ödeme kararlarında sabırlı olmak lazım”


Türkiye’de kısa vadeli borçlanmanın TL ile ve uzun vadeli borçlanmaların ise döviz ile tercih edildiğini aktaran Belgü, AYD olarak ciro kira oranlarını incelediklerini belirterek, “Ciro kira oranları kâr edebilir şekilde çalışmasına izin veriyorsa büyük zararlara yol açmıyorsa sorun yok. Ama tersi olduğunda indirim veririz” diye konuştu. Bazı AVM’lerin döviz kurunu 3.20’den sabitleyip TL’ye döndüklerini aktaran Belgü, “Şu anda dolar 3.50. Enfl asyon yüzde 12-13 olacak, kuru sabitleyenler pişman olmuşlardır. Enflasyon kurdan daha önde koşuyor. Sabırlı olmak lazım” ifadelerini kullandı.


“Borçlar Kanunu’ndaki konut ve ticari kirayı birbirinden ayıracağız” AYD tarafından “Söyleyeceklerimiz Var” toplantılarının ilki ATO’da gerçekleştirildi. Buradaki konuşmasında AVM’lerin iki önemli sıkıntısı olduğunu ifade eden AYD Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Belgü, “Birincisi, 2012’de Borçlar Kanunu’nda bazı maddeler 8 sene için ertelendi. Bu AVM ticari kiralama prensiplerine aykırı olan maddelerdi. Türkiye’de ne yazık ki konut kiralamayla ticari kiralamayı aynı kanun altında görüyoruz” dedi. Konutta devletin bireyi koruyacağını dile getiren Belgü, “Ticari kiralamada ise iki basiretli tacir beraber otururlar karşılıklı karar verirler, bir sözleşme akdederler.


Burada devletin müdahalesi ve yaptırımının olabildiği kadar az olması lazım” diye konuştu. Konuya ilişkin çalışma yapılması gerektiğini vurgulayan Belgü, “Önümüzdeki iki sene içerisindeki en büyük hedefimiz, en büyük idealimiz Borçlar Kanunu’ndaki konut kirasıyla ticari kirayı birbirinden ayırmak” ifadelerini kullandı.


Belgü, bir diğer önemli sorunun ise AVM’lerdeki genel giderlerin dağılımıyla ilgili olduğunu aktararak, “Ticaret Bakanlığı tarafından 2016’nın son iş günün de bir yönetmelik çıktı. Bu yönetmelik, dünyanın hiçbir yerinde olmadığı şekliyle, kimin ne kadar metrekaresi varsa bütün genel giderleri ona bölünerek hesaplanması üzerinde. Halbuki dünyada bu bir katsayıyla yapılır” dedi.



Dünya 


Geri Dön