19 / 03 / 2024

Yeni Ekonomi Programı'yla kiralar daha az artacak!

Yeni Ekonomi Programı'yla kiralar daha az artacak!

2019-2021 yıllarını kapsayan Yeni Ekonomi Programı'nda (YEP) emlak sektörüne yönelik önemli düzenlemeler yer alıyor. Yeni düzenleme ile birlikte kira artışına daha az zam yapılabilecek. 



Yeni Ekonomi Programı'nda bulunan tedbirlerden biri gayrimenkulde kira artış oranını doğrudan etkiliyor. Ev sahipleri artık zamları üretici fiyatından değil, tüketici fiyatından yapabilecek.

Yeni Ekonomi Programı'nın, 'Enflasyon' bölümünün 'Politika ve Tedbirler' başlığı altında, "Kira artış oranına dair üst sınır, döviz kuru ve emtia fiyatlarındaki gelişmelere duyarlılığı yüksek olan üretici fiyatları yerine tüketici fiyatlarına göre belirlenecektir" maddesi bulunuyor. 

Kira artış oranına dair üst sınır, döviz kuru ve emtia fiyatlarındaki gelişmelere duyarlılığı yüksek olan üretici fiyatları yerine tüketici fiyatlarına göre belirlenecek. Daha önce 12 aylık ortalama Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) artış oranı ile belirlenen kira zammı üst rakamı yeni düzenleme ile birlikte 2019’dan itibaren Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile hesaplanacak.

Son açıklanan enflasyon rakamlarına göre üretici fiyatlarındaki artış, tüketici fiyatlarının üzerinde olduğu görülüyor. Eylül itibariyle son 12 aylık ortalama Yİ-ÜFE yüzde 21.36 iken 12 aylık ortalama TÜFE 13.75 olarak açıklandı. Bu yüzden yeni düzenleme kiralarda daha düşük artış anlamına geliyor.

Yeni Ekonomi Programı ile bir aylık kira cepte!

7 soruda yeni kira zammı hesaplaması!

Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön