25 / 04 / 2024

Yeni gökdelen bölgesi Kağıthane ve İkitelli olacak!

Yeni gökdelen bölgesi Kağıthane ve İkitelli olacak!

İMP Başkanı Prof. İbrahim Baz, yeni gökdelen bölgesini tarif etti



Zincirlikuyu -Maslak hattındaki gökdelen ve plazaların İstanbul'un siluetine hançer gibi saplandığını söyleyen İMP Başkanı Prof. İbrahim Baz, yeni gökdelen bölgesini tarif etti

İstanbul'un ilçe ilçe mahalle mahalle planların bulunduğu İstanbul Metropolitan Planlama ve Kentsel Dönüşüm Merkezi (İMP) vatandaşlardan da yoğun ilgi görüyor. Merkez herkese açık. İsteyen herkes kendi mahallesiyle ilgili doğru bilgiyi buradan elde edebiliyor.

İMP Başkanı Prof. Dr. İbrahim Baz, “Vatandaş anayasasını öğrenmek istiyor. Kimseden gizlimiz saklımız yok. Bu merkez gerçekten sadece İstanbul'u planlamada tarihinde değil, Türkiye'nin planlama tarihinde ilkleri hem yaşamış hem yaşatmıştır. İlk defa bir plan yapımı esnasında planın tarafları olan, başta sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte aynı masa etrafında toplanarak tartışılmıştır” diyor.

Söz konusu hattın İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı bir karar olmadığına dikkat çeken Baz, Zincirlikuyu-Maslak hattı Turizm Mastır planı çerçevesinde bakanlığın uygulamaya koyduğu bir plan olduğunu söylüyor.

Dünyada bir eşi benzeri olmaya belirli bir topografya zenginliği olan boğazın siluetine hiç yakışmayan Maslak hattının, İstanbul'un boğazı dışında başka bölgelerde yapılabilineceğini söyleyen İMP Başkanı Prof. Dr. İbrahim Baz, “İstanbul'un kalbine hançer gibi saplanan Maslak hattı sadece otomobille girip çıkılan bir bölge durumunda. Bir yaşam alanı olmadığı için, insanlar buraya sabah işine,akşam evine dönüyor” diyor.

BİR KARIŞ YOL YOK

Bölgede yaşayan veya yaşamaya çalışan iş yerleri buralardan kurtulmak için fırsat kolladıklarına dikkat çeken İMP Başkanı Prof. Dr. İbrahim Baz, “Hiç kimse bu kadar karmaşa kaosun içinde olmak istemez. İki iş merkezi arsında insanların yürüyecek bir karış yolu yok. 50 metre ilersine insanlar taksiyle gitmek durumunda. Bölgeye gönderilen metro sistemi ulaşım açısından önemli ölçüde katkı sağlasa da, bölge yaşanabilinir ve sürdürülebilinir bir kent merkezi olarak yanlış planlanmıştır” dedi Baz, 1/100 000 ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planına göre Merkezi İş Alanları'nın nerede yapılacağını açıkladı       

YENİ MASLAK CENDERE VADİSİ

1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı göre maslak hattı Kağıthane, Cendere ve Basınekpres yolu üzerine kurulması öngörülüyor. Cendere vadisi yakın gelecekte Ayazma'da başlanacak olan proje bunun bir örneği olacağı vurgulanıyor. Bölgede hem fonksiyon hem de kabuk değiştiren projeler ardı ardına sıralanacak. Bu projeler aynı zamanda İstanbul'un geleceğini taşıyacak olan projeler olarak gösteriliyor. Bölgede yapılacak projelendirme çalışmaların bir dönüşüm olarak nitelendiriliyor. Eski sanayi alanları yanı sıra eski konut alanlarının önemli bir kısmı çöküntü alanlarında yer alıyor.  Kısa vadede bu alanlar  İstanbul en  prestij alanları olarak İstanbullunun karşısına çıkacak . Hukuki bir sorunla karşılaşılmaması durumunda bunun ilk örneğini Cendere ‘de 2010 yılının sonlarına doğru görülmeye başlanacak. Yeni Maslak hattı gökdelenler ve plazaların yükseleceği bölge TEM'n altından Kağıthane'den başlayacak GS stadını oradan Kemerburgaz'a kadar uzanan bir alanı kapsayacak.

HADIMKÖY'DE SANAYİ BÖLGESİ

Gelecekte İstanbul içinde sanayi alanı öngörmediklerini belirten İstanbul Metropolitan Planlama ve Kentsel Dönüşüm Merkezi İMP Başkanı Prof. Dr. İbrahim Baz,  İstanbul sınırları içerisinde yapılabilecek tek sanayi kolunu ileri teknoloji (teknoparklar) olarak açıklıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ‘Tarihi Yarımada' gibi merkezi yerlerdeki sanayinin taşınacağı bölgeyi, Hadımköy olarak belirlendiğini açıklayan Baz, ‘tarihi yarımada' gibi merkezi yerlerde bulunan sanayi tesislerinin İstanbul içinde yer alan organize sanayi bölgelerine taşınmasının hedeflendiğini kaydetti.

Plana göre tarihi yarım ada dışında işleyen mevcut sanayi alanlarını korunacak. Ancak, İstanbul içinde yeni sanayi alanları hiçbir koşulda izin verilmeyecek. Yeni sanayi ve lojistik bölge Hadımköy olacak. Plana göre Avrupa ve Anadolu yakasında birer tane ileri teknoloji park alanlarının kurulacak. Yeni sanayi alanları ile kent içinde kalan sanayi, ileri teknoloji üreten sanayiler haline getirilerek katma değer artırılacak.
Star


Geri Dön