29 / 03 / 2024

Yeni havalimanı Silivri'ye yapılacak!

Yeni havalimanı Silivri'ye yapılacak!

İstanbul'un üçüncü havalimanının yapılacağı Silivri bölgesindeki köyler ihya olacak. Piyangonun en çok Gazitepe ile yakın çevresindeki Fenerköy, Ortaköy, Kadıköy ve Alipaşa köylerine vurmas



İstanbul'da çok tartışılan üçüncü havalimanın yeri belli oldu. Geçtiğimiz haftalarda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş yeni havalimanının Silivri'ye yapılacağını resmen açıkladı. Topbaş, 1/100 binlik şehir planlarında Silivri'de üçüncü bir havalimanı öngördüklerini ve bu planların da Ulaştırma Bakanlığı ile görüşülerek yapıldığını belirtti. Ardından da Silivri'ye yapılacak havalimanının Atatürk Havalimanı'nın birkaç katı büyüklükte olacağını ve Yeşilköy'e inemeyen büyük uçakların buraya ineceğini söyledi. Yeni havalimanının Silivri Gazitepe'de 20 bin dönüm büyüklüğünde bir araziye kurulacağı söyleniyor.

ARAZİ 12 BİN DÖNÜM
Airbus A380'lerin iniş yapabileceği 4 kilometre uzunluğunda bir piste ihtiyaç olduğu düşünülürse, arazinin büyüklüğü daha da iyi anlaşılabilir. Atatürk Havalimanı'nın 11 milyon 776 bin 961 metrekarelik (yaklaşık 12 bin dönüm) bir araziye kurulu olduğunu ve yılda 27 milyon 500 bin yolcu kapasitesinin bulunduğunu düşürseniz, Silivri'ye kurulacak yeni havalimanının da büyüklüğünü hayal edebilirsiniz. Havalimanı Gazitepe'ye yakın köyleri ihya edecek gibi görünüyor. Piyangonun da en çok Gazitepe ile yakın çevresindeki Alipaşa, Fenerköy, Ortaköy ve Kadıköy'e vuracağı belirtiliyor. Bölgedeki arazi fiyatları şimdiden artmaya başladı. Bu hafta PARA Dergisi de bölgede yatırıma uygun arazi ve fiyatlarını araştırdı.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

3. Havalimanı Silivri'ye yapılacak!

İSTANBUL artık kabına sığmıyor, sığamıyor. Ne yapılan yeni konutlar yetiyor, ne de mevcut havalimanları. Hatırlarsanız yaklaşık 1.5 yıl önce 1/100 binlik imar planlan açıklanınca "Silivri'ye hücum" başlığıyla bir kapak haberi hazırlamış ve bölgedeki gelişmeleri sizlerle paylaşmıştık. Bugün artık bazı yatırımlar proje aşamasına geldi. Özellikle de havaalanı için yer belirlendi. Yatırım takvimi oluşturuldu. Hal böyle olunca her büyük kamu yatırımı öncesi olduğu gibi bölgedeki havaalanı yapılacak araziye yakın köylerde yaşanan gelişmelerin benzeri şimdi bu bölgede gözleniyor.

Evet, Silivri önümüzdeki dönem yıldızı parlayacak bölgelerin başında. Özellikle bazı köyler var ki yatırım olarak hala cazibesini koruyor.

Şimdi Bakırköy'le aynı derecede öneme sahip bir yer haline geldiklerini ifade eden Silivri Belediye Başkam Özcan Işıklar, herkesi Silivri'nin geleceğine yatırım yapmaya çağırıyor.

DEVASA HAVALİMANI
Geçen haftalarda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkam Kadir Topbaş, üçüncü havalimanının Silivri'ye yapılacağını resmen açıkladı. Topbaş, 1/100 binlik şehir planlarında Silivri'de üçüncü bir havalimanı öngördüklerini ve bu planların da Ulaştırma Bakanlığı ile görüşülerek yapıldığını belirtti. Ardından da Silivri'ye yapılacak havalimanının Atatürk Havalimanı'nın birkaç katı büyüklükte olacağını ve Yeşilköy'e inemeyen büyük uçakların buraya ineceğini sözlerine ekledi...

Yaptığımız  küçük  bir  araştırmayla üçüncü havalimanının Silivri Gazitepe'de yapılacağını öğrendik. Yeni havalimanının Gazitepe'de 20 bin dönüm büyüklüğünde bir araziye kurulacağı söyleniyor. Airbus A380'lerin iniş yapabileceği 4 kilometre uzunluğunda bir piste ihtiyaç olduğu düşünülürse, arazinin büyüklüğü daha da iyi anlaşılabilir.

Arazi fiyatlarındaki artışa neden olmamak için yeri konusunda açıklama yap¬maktan kaçınan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da geçtiğimiz günlerde, 2023 yılına kadar İstanbul'a 60 milyon yolcu kapasiteli üçüncü bir havalimanı yapılmasını hedeflediklerini açıklamıştı. Yıldırım'm üçüncü havalimanının yerinin İstanbul'a uzak olmaması gerektiğini söylemesi de Silivri'yi işaret ediyordu...

ALTYAPISI DA HAZIRLANACAK

Atatürk Havalimam'nın 11 milyon 776 bin 961 metrekarelik (yaklaşık 12 bin dönüm) bir araziye kurulu olduğunu ve yılda 27 milyon 500 bin yolcu kapasitesinin bulunduğunu düşürseniz, Silivri'ye kurulacak yeni havalimanının da büyüklüğünü hayal edebilirsiniz.

Üçüncü havalimamyla birlikte Silivri'ye ulaşım konusunda da yeni yatırımlar gündeme gelecek. Silivri'nin birinci derecede merkez olarak gösterildiği 1/100 binlik yeni şehir planında, İstanbul-Silivri arasında E5 Karayolu'nun sağı raylı toplu taşıma güzergahına ayrılmış. İstanbul'da hizmet veren hafif metro sisteminin yeni yapılacak havalimanına kadar gitmesi planlanıyor. Hafif raylı sistemin yanı sıra Metrobüs hattının da Silivri'ye kadar uzatılması gündemde. Ulaşımın deniz yoluyla da sağlanması için sahil kesimine üç küçük liman ve Silivri'nin merkezinde bir de yat limanı (marina) yapılacak. Yük gemileri için ÇantaGümüşyaka arasına kurulacak Haydarpaşa büyüklüğündeki liman ve limana bağlantılı olarak Devlet Demiryolları da lojistik hizmet verecek.

YATIRIM YAPILACAK KÖYLER
Silivri Gazitepe'ye yapılacak üçüncü havalimanı, Silivri'yi olduğu kadar Gazitepe ve çevresindeki köyleri de etkileyecek. 869 kilometrekarelik alanıyla Silivri, İstanbul'un ikinci büyük ilçesi.

Silivri'nin 28 köyü var. Ancak bunlardan özellikle beşinin üçüncü havalimamnından olumlu etkilenmesi bekleniyor. Bunlar da Gazitepe, Aiipaşa, Fenerköy, Ortaköy ve Kadıköy olarak sıralanıyor.

GAZİTEPE'DE FİYATLAR ARTIYOR
Tabii en büyük piyango Gazitepe'ye vuracak. Tarım ve hayvancılıkla geçinen köyde, arazi sahiplerine geleceğin milyonerleri olarak bakılıyor. Ancak bölgede emlakçilik yapan Denizli Emlak'ın sahibi Alpay Denizli, bölgedeki gelişmeleri önceden bilen yatırımcıların arazileri çok önceden köylülerden aldıklarını söylüyor. Köylünün sahip olduğu arazinin yüzde 50'si yabancıların eline geçmiş.

Denizli, global ekonomik kriz nedeniyle 2 yıldır arazi fiyatlarının aynı seviyede seyrettiğini, tarla vasfmdaki arazilerin metrekaresinin 40-100 lira arasında olduğunu belirtiyor. Yapılacak yeni havalimanına yakın yerlerde ise arazilerin metrekare fiyatı 70-80 liraya kadar çıkıyor.

Havalimanının kurulacağı Gazitepe'nin yanı sıra bu bölgeye yakın olan Aiipaşa, Fenerköy, Ortaköy ve Kadıköy'deki arazilerin de değeri artacak. Tarla vasfmdaki arazilerin metrekaresi Kadıköy'de 20-90, Aiipaşa ve Fenerköy'de 20-100, Kavaklı ve Ortaköy'de ise 50-150 lira ara¬sında değişiyor.

Bu köyler oldukça verimli tarım arazilerine sahip. Yola yakın veya cephesi olan arazilerin fiyatı, içerde kalanlara göre daha yüksek seyrediyor. Bölgedeki emlak ve gayrimenkul değerleme uzmanları, havalimanı yapıldıktan sonra fiyatların orta vadede 10-15 kat artacağı görüşünde birleşiyor.

YENİ METROPOL SİLİVRİ

Yeni şehir planına göre, Silivri'de hizmet sektörünün gelişmesi ve daha fazla oturum alanı oluşturulması öngörülüyor. 20 yıl içinde bölge nüfusunun 3.6 milyona çıkacağı hesaplanıyor.

Silivri'nin doğusuna ve batısına 450'şer bin adet konut yapılması planlanıyor. 1/100 binlik plana göre E6 otoyoluna yakm araziler de imara açılacak.

Bölgedeki gelişmeleri takip eden konut üreticileri de şimdiden arazi arayışlarına başlamış. Bölgede ayrıca organik tarım ve hayvancılık yatırımı için de uygun araziler var. Buralarda küçük girişimciler için tarla vasfında çok çok sayıda satılık arazi talebi dikkat çekiyor.

SANAYİCİ DE GELİYOR
Silivri'de 350'ye yakm sanayi kuruluşu bulunuyor. Bir o kadar da sanayi kurulu¬şu için boş arazi bulunuyor. Beşler'in Silivri'de büyük bir arazi aldığını açıklayan Özcan Işıklar, firmanın bölgeye çok büyük bir fabrika kurmak için kendilerinden ruhsat aldığını söylüyor.

Ulusoy da bölgeye yatırım yapmaya hazırlanıyor. Silivri'de 350 dönüm arazi alan ve aldığı araziyi daha da genişletmeye çalışan Ulusoy, bölgeyi lojistik üs olarak kullanmaya karar vermiş. Yine büyük bir holding, bölgede ilaç fabrikası kurmak için ruhsat almış.

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME ALANI

Mevcut sanayi alanları korunacak olan Silivri'de, E5 ile E6 arasında Alipaşa'mn batısında kalan bölge teknoloji geliştirme alanı olarak ayrılmış. Çanta, Yolçatı ve Çeltik arasında kalan bölgeye eğitim, bilişim ve teknoloji alanlarının yanı sıra bir de ileri teknoloji üssü kurulması planlanıyor.

Bölgede yeni üniversiteler kurulması için çalışıldığı da biliniyor. Kavaklı Köyü'nde arazisi olan Fenerbahçe Kulübü'nün üniversite, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Aydın Üniversitesi ve Kültür Üniversitesi'nin da kampus kurmak için çalışmalara başladığı söyleniyor.

Özcan IŞIKLAR / Silivri Belediye Başkanı:

"Çatalca'da yapılsa daha iyi olur"

Üçüncü havalimanının kurulacağı söylenen Gazitepe, çok büyük tarım arazilerine sahip olan bir bölge. Havaalanı için en az 13 bin dönüm ve çevresindeki yeşil alanlarla birlikte yaklaşık 20 bin dönüm arazinin kamulaştırılması gerekiyor. Kurulacak havalimanı için bölgede bir referandum yapılması taraftarıyız. Çatalca tarafında da çok büyük hazine arazileri ve tarım yapılmayan bölgeler var. Bizce havalimanının Çatalca'da yapılması çok daha uygun. Bölgemizdeki tarım arazilerin korunması gerektiğini düşünüyorum. Silivri'de 350'ye yakın sanayi kuruluşu var. Bir o kadar da sanayi tesisi kuruluşları da var. Örneğin Beşler firması, Silivri'de çok büyük bir fabrika kurmaya hazırlanıyor. İsminin açıklanmasını istemeyen büyük bir holding, ilaç fabrikası kurmak için izin aldı. Ulusoy'un Silivri'de 350 dönüm arazisi var. Lojistik tesisi kurmak istiyor. Fi-Yapı, İkia Grup ve Koçtaş'ın bölgede arazi aradığı duyumları alıyoruz. Hamoğlu Holding de 200 dönümlük bir alanda konut ve ticaret merkezi kurmak için bizden izin aldı. Bölgede arazi arayan 3-4 tane daha büyük konut firması var. Geçtiğimiz günlerde Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un da Emlak Kredi Bankası'nın eskiden eğitim tesislerinin bulunduğu araziyi satın aldığını duydum.

Ramazan KARAMAN/ Tek Emlak:

"Bölge cazibe merkezi oldu"

Çanta, Değirmenköy, Büyükçavuşlu ve Gümüşyaka bölgesinde Aydın Üniversitesi'nin kurutması, sanayi bölgesi ile yapılacak yeni liman ve lojistik alanların olması bölgeyi cazibe merkezi yaptı. Silivri'de en çok arazi satışı yapılan bölgeler burası. Üçüncü boğaz köprüsü yolunun çıkış noktalarından biri olan Kınalı Kavşağı da bölgeye ilgiyi artırdı.

Salih GÜLER / Salent Gayrimenkul:

"Firmaların arazi arayışı sürüyor"

İstanbul'a üçüncü havalimanının Silivri'ye yapılma kararı alındıktan sonra özellikle Gazitepe, Kavaklı, Kadıköy, Ortaköy ve Selimpaşa'da inşaat firmalarının ve gayrimenkul yatırımcılarının yoğun talebi oldu. Bölgeye çok ilgi var. Birçok firma arazi arayışını sürdürüyor. Selimpaşa ile Celaliye mahalleleri arasındaki sağlık park alanına da yoğun ilgi var. Gazitepe'de fiyatlar yükseliyor. Aslında tam yatırım zamanı olduğunu düşünüyorum. Ortaköy'deki sanayi alanları da çok talep görüyor. Yüksek yoğunlukta imar izni verilecek konut alanlarına büyük ilgi var.

Bülent Ekimci/PARA


Geri Dön