27 / 04 / 2024

Yeni imar yönetmeliği ile zorunlu tevhid bekleyenlere önemli haber!

Yeni imar yönetmeliği ile zorunlu tevhid bekleyenlere önemli haber!

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, yeni imar yönetmeliği ile zorunlu tevhid bekleyenlere çok önemli açıklamada bulundu. 



Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, yeni imar yönetmeliği ile zorunlu tevhid bekleyenlere çok önemli açıklamada bulundu. 


Belediyeler yapmış oldukları uygulamalar çerçevesinde oluşturulan yeni parseller üzerinde bazı durumlarda komşu parseller ile birleştirme (tevhid) zorunluluğu getirmektedirler. Ancak bu konuda yapmış oldukları bu kararın uygulanması sürecinde çok ciddi sorunlar ile karşılaşılmaktadır. Şöyle ki; Birleştirme (tevhid) kararı verilen parsel sahiplerinin birleştirme (tevhid) işlemini yapabilmeleri için yüzde yüz ile anlaşmaları esastır. Bu noktada ise her iki parselin yüzde yüz ile anlaşmalarının sorun olduğu yüzlerce örnek ile karşılaşılmaktadır. 


Örnek vermek gerekirse; Sizin 1000 m2 bir arsanız var ve komşu 100 m2 parsel ile tevhid (birleştirme) şartı konulmuş. İşte bu 100 m2 sahipleri genellikle birleştirme (tevhid) taleplerine ya çok yüksek bir satın alma bedeli ya da birleştikten (tevhid edildikten) sonra oluşan yeni parselde yapılacak inşaattan  hak ettiklerinden çok fazla bağımsız bölüm talebinde bulunmaktadırlar. Bazı durumlarda ise hiçbir gerekçe göstermeden tevhid (birleştirme) talebine onay vermemektedirler. İşte bu durumda siz taşınmazın bulunduğu ilçe belediyesine gittiğinizde ilçe belediyesi yüzde yüz ile anlaşma sağlanmadan tevhid (birleştirme) yapamayacaklarını bu konuda da ellerinden birşey gelmediğini söylemektedirler. Bu noktada yapmış olduğunuz başvuruya verilen red kararını dava etmek istediğinizde ve idare Mahkemesine başvurduğunuzda ise mahkemeler bu konuya zorunlu tevhidi içeren bir yasal düzenleme olmadığı için red kararı vermektedirler. Sonuç ise tevhid (birleştirme) şartı içeren parsele gereğinden-hak ettiğinden fazlasını vermek veya çözümsüz kalmak olmaktadır. 


03 Temmuz 2017 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan ve 01 Ekim 2017 tarihi itibariyle yürürlüğe giren ve artık uzunca bir süre hayatımızı önemli derecede etkileyecek olan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği uzun yıllardır TEVHİD (BİRLEŞTİRME) sorunlarına çare arayan kişilere devrim niteliğinde önemli bir düzenleme getirmiştir. 


Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği 7.maddesinin 3.fıkrasına göre;
“Mevcut haliyle yapılaşmaya elverişli olmayan parsellere ilişkin olarak, ilgili idarenin tebliğ tarihinden itibaren 3 ay içerisinde parsellerin maliklerinin kendi aralarında anlaşamadığı takdirde resen tevhit ve ifraz yoluyla işlem yapmaya ilgili idare yetkilidir.”


Buna göre artık zorunlu tevhid (birleştirme) şartı bulunan parsellerde idare maliklere yüzde yüz ile anlaşma konusunda tebligat yapmakta ve 3 aylık bir süre vermektedir. Mevcut bu sürenin sonunda yüzde yüz ile anlaşma sağlanamadığı takdirde belediyeler ve ilgili idareler resen tevhid (birleştirme) işlemini yerine getirmektedirler. Bu çok önemli bir gelişme olup yukarıda bahsetmiş olduğumuz kötü niyetli kişi veya kişileri caydırıcı ve çözüm üretici bir değişiklik olmuştur.


Saygılarımızla
Av.Ali Güvenç KİRAZ
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı

 


Geri Dön