24 / 04 / 2024

Yeni Karaköy İskelesi tamamlanıyor!

Yeni Karaköy İskelesi tamamlanıyor!

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi, deniz taşımacılığında milyonlarca yolcuya hizmet verecek olan olan Karaköy iskelesinin yüzer platformunu, iç donanımının yapılması için Haliç Tersanesi'ne getirdi.



 

Kentteki çalışmalarına devam eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi, deniz taşımacılığında milyonlarca yolcuya hizmet edecek olan Karaköy iskelesinin yüzer platformunu, iç donanımının yapılabilmesi için Haliç Tersanesi'ne getirdi.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde yer alan habere göre, Kadıköy ve Üsküdar seferlerinin yapıldığı Karaköy İskelesi, 2008'in Kasım ayında şiddetli lodos nedeniyle yan yatıp batmıştı. 25 sene hizmet veren yüzer iskele lodosta kullanılamaz hale gelirken, deniz ulaşımının sağlanması için yerine geçici bir yüzen duba konuldu. Batan iskelenin yerine yeniden yapılan yüzer iskele Tuzla'da imalatı tamamlanarak gece yarısı Haliç tersanesine getirildi. İskelenin ince imalatları Haliç tersanesinde tamamlandıktan sonra vatadanşların hizmetine alınacak.Yeni iskelede kafeterya, kütüphane, geniş bekleme salonları olacak.Yeni Karaköy iskelesi insanların kitap alışverişi yapacağı, kitap okuyup hem mimari şaheserleri, tarihi yarımadayı ve boğazı denizin 80 metre içerisinden 360 derece görebileceği kitap kafe 151 metrekare kapalı alan ve 90 metrekare üstü kapalı terası ile hizmet verecek.

 

TEKNİK BİLGİLER


Yerleşim planında, eski iskelenin formu kullanılarak, denize doğru düşey olarak uzaması tasarlandı, böylece iskele yapısının şehrin denizden siluetine yapacağı etkiyi minimum seviyede tutuyor. 


Yeni iskele boyutları : 81.00 m. x 27.60 m. 
Yeni iskele binasının boyutları : 69.00mt x 15.60mt 
Kapalı alan : 54.00mt x 15.60mt


Yeni iskele binası toplam 1610 ton sac ve profilden imal edildi, toplam 3 kattan meydana geliyor. Su altında kalan bodrum katta; su geçmez perdelerle yapılan toplam 22 adet tank yardımıyla geminin yaralanma durumunda maksimum emniyet sağlanmış oluyor. Risk durumunda balast suyunu dışarı atıp dengeli hale getirebilecek balast suyu borulaması ve hidrolik uzaktan kumandalı valf sistemi var mevcut. Tanklarda su seviyesini gösteren alarm sistemi bulunuyor. Elektrik kesintisi olduğunda devreye girecek olan 2 adet jeneratör mevcut.İskele'nin Uçta yer alan kitap kafeye ulaşan sanat köprüsünde geçici sergileme imkânı olacak. Yapıdaki tüm teknik alanlar mimari tasarımın içinde değerlendirilerek görsel kirliliğin de önüne geçildi. Bir deniz yapısı olması sebebiyle dış cephede kullanılan cephe malzemeleri kompozit ve hafif yapı bileşenlerinden seçildi.Yeni Karaköy iskelesi iki yana bir önden olmak üzere aynı anda 3 geminin yolcu indirip bindireceği şekilde tasarlandı. Şehir hatlarının en büyük gemisi olan MF Emin Kul L boyu ise 78 metre. Eski ve yeni tip gemiler yeni iskeleyi kullanabilecek. İskeleye aynı anda 10 değişik gemi park halinde bağlanabilecek şekilde emniyetli olarak yapıldı. Yeni iskele Karaköy’e nakledilip Nisan ayı içinde tarihinde hizmete açılması bekleniyor.


Geri Dön