19 / 04 / 2024

Yeni Konut Finansman Programı'nın detayları peş peşe açıklandı! İlk defa konut alacaklar şimdi tek tek bakın!

Yeni Konut Finansman Programı'nın detayları peş peşe açıklandı! İlk defa konut alacaklar şimdi tek tek bakın!

İlk defa konut sahibi olacak vatandaşların dört gözle beklediği Yeni Konut Finansman Programı'nın tüm detayları peş peşe belli oldu. İşte Yeni Konut Finansman Programı'nın ayrıntıları...



Daha önce satılmamış ve yüklenici firmaların mülkiyetinde bulunan konutlarla henüz başlamamış ya da yapımı süren projelerden konut edineceklere katkı sağlanacak. 

Henzü başlamamış olan ya da yapımı süren konut projeleri açısından mülkiyeti yüklenici firmalara geçecek konutlara ilişkin sunulacak finansmanlar da bu çerçevede değerlendirilecek. Gayrimenkul geliştiricileri de yüklenici olarak görülecek. 

Yeni Konut Finansman Programı nın detayları peş peşe açıklandı! İlk defa konut alacaklar şimdi tek tek bakın!

Katkılar; yeterli ödeme gücüne sahip olduğu bankalarca değerlendirilen ve katkı talep eden gerçek kişilere ilişkin konut finansmanı için sunulacak. 

İlk 3 senedeki finansman taksit tutarının gerçek kişinin hane gelirinin yüzde 30'unu geçen bölümü kadar tutar, Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesine bu amaçla yerleştirilecek olan ödenek tertibinden katkı şeklinde aktarılacak. 

Konut satış bedeli üzerinden yüzde 5 katkı payı yüklenici firma hesabından ya da finansman tutarından tahsil edilerek finansmanı sunan bankalarda geçici hesaplara iletilecek. 

Yeni Konut Finansman Programı nın detayları peş peşe açıklandı! İlk defa konut alacaklar şimdi tek tek bakın!

Cumhurbaşkanı, uygulamaya ve denetime ilişkin usul ve esasları tespit etmeye, oluşabilecek tereddütleri gidermeye ve yapılacak işlemlerle ilgili diğer hususları belirlemede yetkili olacak. 

Daha önce satılmamış ve yüklenici firmaların mülkiyetinde bulunan onutlarla henüz başlamamış ya da yapımı süren projelerden konut edineceklere katkı sunulabilecek. 

Alınan taşınmazlar, finansmanı sağlayan bankanın talebi üzerine finansman tarihinden itibaren 5 sene süreyle tescilsiz iktisap halleri hariç devir ve temlik edilemeyecek ve satış vaadine de konu olamayacak. 

Yeni Konut Finansman Programı nın detayları peş peşe açıklandı! İlk defa konut alacaklar şimdi tek tek bakın!

Konut finansmanları 31 Aralık 2023'e kadar kullandırılabilecek, Cumhurbaşkanı bu süreyi 31 Aralık 2024 tarihine kadar uzatmakta yetkili olacak. 

İlk aşamada 2 milyon TL'ye kadar yüzde 0,69; 2 milyon lira ile 4 milyon TL arası için yüzde 0,79; 4 milyon lira ile 5 milyon TL arasındaki krediler için yüzde 0,99 faiz oranı/kar payı ile finansman kullandırılacağı tahmin ediliyor. 

Bu sene 100 bin konut için finansman kullanılacağı ve bu konutlardan 50 bini için Hazine katkısı sunulacağı öngörülüyor. 

İlk 3 sene için Hazine katkısı projeksiyonuna göre, 2023 yılı için Hazine katkısının toplam maliyetinin 2,75 milyar Türk Lirası olacağı bekleniyor. 100 bin konutun tamamı için Hazine katkısı alınması halinde ise bu tutar en çok 2 katına yükselebilecek. 

Hazine, 50 bin konut için 2024 yılında 8 milyar 580 milyon Türk Lirası, 2025 yılına 6 milyar 890 milyon Türk Lirası; 2023, 2024 ve 2025 senelerinde toplam 18 milyar 220 milyon Türk Lirası katkıda bulunacak. 

Yeni Evim kampanyasında 85'inci taksit detayı! Geri ödeme zamanı belli oldu! Ev alacaklar detaylara bakın!

Yeni Evim kampanyasıyla konut alacaklara 18 milyar TL’lik hazine katkısı!

Yeni Evim Kampanyası'nda müteahhit oyunu! Müteahhitler dairelerin fiyatlarını artırıyor!


Geri Dön