18 / 04 / 2024

Yeni konutlarda fiyatlar artacak mı?

Yeni konutlarda fiyatlar artacak mı?

Bina İnşaat Malzeme Endeksi TÜİK'e göre haziranda yüzde 53,9 yükselirken, İNDER'in mayıs ayındaki malzeme fiyatları endeksinde ortalama yükseliş yüzde 113 olarak kaydedildi. Sektör temsilcileri artan malzeme fiyatlarının yeni projelerdeki konut fiyatlarına yansıtılacağına dikkat çekti. 



Bina İnşaat Malzeme Endeksi TÜİK'e göre haziranda yüzde 53,9 yükselirken, İNDER'in mayıs ayındaki malzeme fiyatları endeksinde ortalama yükseliş yüzde 113 olarak kaydedildi. Dünya Gazetesi'nden Leyla İlhan'ın haberine göre; TÜİK'e göre İnşaat Maliyet Endeksi, Haziran ayında yüzde 2,89, senelik bazda ise yüzde 42,48 arttı. Senelik bazda işçilik endeksi yüzde 19,88 olarak kaydedilirken, malzeme endeksi yüzde 53,70 yükseldi. 

Yeni konutlarda fiyatlar artacak mı?

İNDER’in malzeme fiyat verileri değerlendirildiğinde; membranın yüzde 137, hazır betonun yüzde 119, demirin tonunun yüzde 128 ve torba çimentonun yüzde 131 artığı belirlendi. Bina dışı yapılarda ise TÜİK İnşaat Maliyet Endeksi'nde yıllık yüzde 42,46, aylık yüzde 3,05 yükselişler tespit edildi. Sektör temsilcileri artan malzeme fiyatlarının yeni projelerdeki konut fiyatlarına yansıtılacağına dikkat çekti. 

Yeni konutlarda fiyatlar artacak mı?

Cathay Group Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Alper Tuğsuz da konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Bir senede inşaat birim maliyetinin 38 Türk Lirası'ndan 80 Türk Lirası'na çıktığına vurgu yaparak, “Aşırı yükseliş nedeniyle dış cephede artık doğrama cephe yerine tuğla ve ytong gibi ürünlere kaymaya başladık” diye konuştu.

Piyasadaki fiyat yükselişlerinin birçok taşeronun kapanmasına sebep olduğuna, kalan firmaların da eskiden yüzde 10 gibi kâr payı ile çalışırken artık bu oranı yüzde 50'lere çıkardığına dikkat çeken Tuğsuz, “Ayrıca işe başlamak için peşin ödeme istemeye başladılar. Artık piyasada metrekare satış fiyatları 15 bin TL ile 20 bin TL seviyelerine geldi. Emlak Konut’un çok da merkezi olmayan projelerinde bile metrekare fiyatı 15 bin TL” ifadelerini kullandı. Piyasanın bu fiyatları kabullendiğinin de altını çizen Tuğsuz, özel sektörün yabancıya kaydığına, yerli alıcının ise devletin olduğu projeleri tercih ettiğine vurgu yaptı. 

Yeni konutlarda fiyatlar artacak mı?

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, konuyla ilgili açıklamasında maliyet artışının ÜFE ve kurdan kaynaklandığına dikkat çektiş. "ÜFE'deki artış ile endeksteki artış neredeyse birebir uyumlu şekilde devam ediyor" ifadelerini kullanan Maya, "Maliyet endeksindeki artışın son aylarda malzeme fiyatlarındaki artıştan geldiğini görüyoruz. Geçen yıl mayıs ayından itibaren pandemi kaynaklı hammadde fiyatlarındaki artışın çok hızlanmasının da inşaat maliyetlerini etkilediğini düşünüyorum" diye konuştu.

İnşaat maliyetleri ev fiyatlarını nasıl etkiledi? 

Konut arzı kira fiyatlarını ikiye katladı!

Satılık ve kiralık ev fiyatlarına maliyet artışı dopingi!


Geri Dön