25 / 04 / 2024

Yeni malik eski kira kontratı!

Yeni malik eski kira kontratı!

İçinde kiracısı bulunan bir meskeni satın alan yeni malikin eski kira sözleşmesi üzerinde birtakım hak ve sorumlulukları bulunuyor. Peki nedir bu hak ve sorumluluklar? İşte teni malik eski kira kontratı ilişkisi...



Yeni malik eski kira kontratı!

İçinde kiracısı bulunan bir meskeni satın aldığınızı farz edelin. Bu durumda yeni malik olarak kira kontratının tarafı söz oluyorsunuz.


Yeni malik olarak eski kira sözleşmesi hakkında birtakım hak ve sorumluluklarınız bulunuyor. Kira ilişkisinin düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince, kira kontratı bitmeden evin satılması halinde ev sahibinin kiracıya en geç 6 ay sonra evi boşaltması gerektiğini bildiren bir ihtarname çekmesi gerekiyor. 


Bu ihtarnamenin çekilmemesi halinde kira kontratı aynen devam ediyor. Ayrıca, konutu satın alan yeni ev sahibinin bu eve ihtiyacı olduğunu kanıtlaması gerekiyor. Aksi halde yeni ev sahibi kiracısından evi tahliye etmesini isteyemiyor.


Yeni malikin aynı belediye sınırları dahilinde başka bir evi varsa, mahkemeye yeni satın aldığı eve acil ihtiyacı olduğunu kabul ettirmesi zorlaşacaktır.  


Yeni ev sahibinin ihtiyacı olması halinde ihtarname çektikten 6 ay sonra kiracı evi boşaltmamışsa, ev sahibi dava açabiliyor.


Borçlar Kanunu

b. Yeni malikin gereksinimi

MADDE 351- Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.


Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.


Yeni malikin hakları!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön