11 / 05 / 2024

Yeni şehir konsepti ile 5 ilçe taşınacak!

Yeni şehir konsepti ile 5 ilçe taşınacak!

Sabah Gazetesi'nin düzenlemiş olduğu Kentsel Dönüşüm ve Stratejik Yaklaşımlar Kurultayı'na  Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'de katıldı. 



Sabah Gazetesi'nden Seda Tabak'ın haberine göre,  Kentsel Dönüşüm ve Stratejik Yaklaşımlar Kurultayı'na Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'de katıldı. Özhaseki, kentsel dönüşüm zirvesinde önemli açıklamalarda bulundu. Özhaseki,  İstanbul'da Avrupa ve Anadolu Yakası olmak üzere 2 yeni rezerv alanı oluşturulacağını sözlerinde belirterek  "Avrupa Yakasında 22 milyon, Anadolu'da ise 11 milyon metrekarelik arazi üzerinde çalışıyoruz. Yılsonuna kadar tamamlayacağız. Kentsel dönüşümü depreme dayanaklı bu 2 bölge üzerinden yürüteceğiz. Buraların altyapısını bakanlık olarak biz oluşturacağız. Daha sonra buralarda etap etap konut yapılacak. Riskli alanlardaki konutlar boşalacak" şeklinde açıklama yaptı. 

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, yeni şehir konseptiyle birlikte altyapıları baştan sona yenileyeceklerini de sözlerine ekledi. Özhaseki, Avrupa Yakası'nda kurulacak olan yeni şehrin nüfsunun 1 milyon olacağını açıklarken Esenler, Güngören, Bağcılar, Eyüp ve Sultangazi'nin yeni şehir bölgesine taşınacağını da söyledi.

 

50 YILLIK BİNA DÖNÜŞECEK
Ada bazlı kentsel dönüşümün önemine dikkat çeken Özhaseki, "Dönüşüm kanunundan faydalanıp, Bağdat Caddesi'nde bir bina dönüştürüp gidiyorlar. Oysa Avrupa Yakası'nda sahil hattı var. Güngören, Esenler, Avcılar var. 50 yıllık 3 kat ve üzeri yapılar var. Bunların acilen dönüşmesi gerekiyor" diye konuştu. 

 

5 YILDA 1.1 MİLYON KONUT DÖNÜŞTÜ
Kentsel dönüşüm projelerini değerlendiren Özhaseki, 5 yılda 1 milyon 100 bin konutun kentsel dönüşüm kapsamına alınarak yenilendiğini dile getirdi.

 

Yeni şehir konsepti ile 5 ilçe taşınacak!

 

İNŞAATÇILAR SORUNLARINI ANLATTI
Zirve'ye katılan inşaat patronları Bakan Özhaseki'ye sorunlarını, istek ve önerilerini iletme fırsatı yakaladılar. Zirve Konutder Başkanı Altan Elmas, GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin, İnder Başkanı Nazmi Durbakayım, Sinpaş Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya ve Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir katılım gösterdi. 

 

MÜTEAHHİTLER İÇİN SKALA ÇIKARILSIN
Nazmi Durbakayım / İnder Başkanı:

 

Yeni şehir konsepti ile 5 ilçe taşınacak!

 

Türkiye'de inşaat müteahhidi sayısına vurgu yapan Nazmi Durbakayım Türkiye'de bu rakamın 250 bin Avrupa'da 7 bin olduğunu açıkladı. Nazmi Durbakayım nitelikli bir skala olmalı. Bakanlık nezdinde bir eleme yapılmalı diye konuştu. 

 

ANITLAR SÜRECİ HIZLANSIN
Feyzullah Yetgin / GYODER Başkanı:

 

Yeni şehir konsepti ile 5 ilçe taşınacak!

 

Yetgin, 5366 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası'nın elden geçirilmesi gerektiğini ve Anıtlar Kurulu sürecinin hızlandırılması gerektiğini açıkladı. 

 

SEÇİM KAYGISI GÜDÜLMESİN
Süleyman Çetinsaya / ARTAŞ İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı:

 

Yeni şehir konsepti ile 5 ilçe taşınacak!

 

Çetinsaya ''İlçe belediye başkanları bir sonraki seçim dönemini düşünüyor. Kentsel dönüşümle ilgili mutlaka onların da katkıda bulunmaları gerekiyor'' dedi.

 


REZERV ALANLAR ÜRETİLSİN
Altan Elmas / Konutder Başkanı:

 

Yeni şehir konsepti ile 5 ilçe taşınacak!

 

Kentsel dönüşüm ile yeni konutlar üreterek herkesin ev sahibi olmasını sağlamak adına Altan Elmas bir öneride bulundu. Elmas, ''Dönüşüm yapılacak yerlerde 2 katı rezerv alanlar verilsin. Orta/üst gelir grubuna konut üretmek gerekiyor. Onların da alım gücü belli. Rezerv alanlarda orta gelirlilere konut üretilebilir'' dedi. 

 

BELEDİYELER DESTEK BÜTÜN VERSİN
Hamit Demir / Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı:

 

Yeni şehir konsepti ile 5 ilçe taşınacak!

 

Kentsel dönüşüm kapsamında yeni konut üretimi yapan Hamit Demir ''1.5 yıldır Kağıthane'de dönüşüm yapmaya çalışıyorum. Bugüne kadar yüzde 63'ün üzerine çıkamadım. Hak sahiplerine ulaşmak için Avusturya'ya kadar gittim. İl ve ilçe belediye başkanlarının destek olması lazım'' dedi. 

 

İstanbul'a 2 yeni dev ilçe geliyor!

 


Geri Dön