26 / 04 / 2024

Yerebatan Sarnıcı, gergi güçlendirme projesi için onay bekliyor!

Yerebatan Sarnıcı, gergi güçlendirme projesi için onay bekliyor!

Geçtiğimiz günlerde yapılan restorasyon çalışmalarında çökme tehlikesi ile karşı karşıya olduğu öğrenilen Yerebatan Sarnıcı’ndaki gergi güçlendirme projesi başvurusu için Koruma Kurulu'ndan onay gelmedi.



İstanbul'un görkemli tarihsel yapısı olan Yerebatan Sarnıcı'nda yapılan restorasyon çalışmalarında Yerebatan Sarnıcı'nın ziyarete kapalı bölümünde yer alan sütunlarda çökme tehlikesi olduğu saptanmıştı. Söz konusu çökme tehlikesinin önlenmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından gergi güçlendirme projesi için Koruma Kurulu'na başvuruda bulunulmuştu. Hürriyet'te yer alan habere göre; başvuru sürecinin üzerinden 58 gün geçmesine rağmen kurul söz konusu projeyi onaylamadı. 

Yerebatan Sarnıcı, gergi güçlendirme projesi için onay bekliyor!

Sarnıçta güçlendirme çalışmasını yapacak olan İBB yetkilileri ise tepkili. Konu ile alakalı olarak bir basın toplantısı düzenleyen İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, “20 uzman görüşü ile 4 rapor hazırladık, hala dönüş bekliyoruz” dedi.UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan Yerebatan Sarnıcı’nda 2017’den bu yana yürütülen restorasyon çalışmalarında daha önce fark edilmeyen, gergi sisteminin sütun içlerinde devam etmediğinin ortaya çıkmasının ardından sütunları birbirine bağlayan gergi sisteminin düzeltilmesi gerektiği belirtildi. İBB, gergi güçlendirme projelerini hazırlayarak hemen uygulama yapmak üzere onay alması zorunlu olan koruma bölge kuruluna 23 Ekim 2020 tarihinde iletti. Söz konusu tarihten bu yana geçen süre içerisinde projenin İBB yetkilileri sosyal medya üzerinden, projenin henüz onaylanmadığını dile getirdi.
 
İstanbul Kent Konseyi'nden Yerebatan Sarnıcı açıklaması: Endişeliyiz!

Yerebatan Sarnıcı restore edilecek mi?

Yerebatan Sarnıcı'nda tehlike büyük!


Geri Dön