26 / 04 / 2024

Yeşil binalarda inşaat alanı genişliyor!

Yeşil binalarda inşaat alanı genişliyor!

BERKAY Somalı, Emre llıcalı ve Serkan Emin tarafından 2008 yılında kurulan Altensis, sürdürülebilirlik yönetimi hizmetleri konusunda faaliyet gösteriyor.



BERKAY Somalı, Emre llıcalı ve Serkan Emin tarafından 2008 yılında kurulan Altensis, sürdürülebilirlik yönetimi hizmetleri konusunda faaliyet gösteriyor.  Şu ana kadar sertifikalandırılmış çevre dostu yeşil binalarda inşaat alanı bazında yaklaşık yüzde 70'lik bir pazar payı yakalayan firma, geniş bir yelpazede hizmet sunuyor.  Türkiye'nin LEED veya BREEAM sertifikalı yeşil ticari ofisler, AVM'ler, endüstriyel tesisler ve mevcut bina projeleri ile genellikle Altensis danışmanlığı sayesinde tanıştığını ifade eden Altensis Kurucu Ortağı Berkay Somali; bugüne dek 60'ın üzerinde projeye katkıda bulunduklarını ve bir o kadar projenin de hedefe ulaşma aşamasında olduğunu vurguladı. Bu yıl, Amerikan Yeşil Binalar Konseyi tarafından verilen ve mesleki anlamda en yüksek liyakat seviyesini temsil eden "LEED Fellow" unvanına layık görülen Somali; "Sadece Türkiye'de değil, Rusya, Kazakistan ve Körfez bölgesinde de uluslararası yatınm projelerine teknik müşavirlik ve yeşil bina danışmanlığı vermekteyiz. Türkiye'nin inşaat alanındaki önemli eksikliklerinden biri olan teknik müşavirlik sektöründe bir Türk firması olarak uluslararası standartlarda hizmet sunup rekabet edebilecek bir seviyeye ulaşmanın gururunu yaşıyoruz" dedi. 

Gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında çevre bilincinin henüz olgunluk seviyesine ulaşmadığını ancak yönelimin umut verici olduğunu söyleyen Somali; şu sözleri kaydetti: "150 ülkeyi kapsayan bir araştırmaya göre Türkiye, yeşil bina sertifikalan sıralamasında devam etmekte olan projelerin inşaat alanı büyüklükleri de hesaba katıldığında ilk 10'a girmeyi başardı. Bu noktada, Türkiye'nin daha üstün bir başarı yakalayabilmesi için iki konu göz önünde bulundurulmalıdır: Sürdürülebilirlik, her şirketin yönetim anlayışının merkezinde Berkay Somali, Serkan Emin, Emre llıcalı olmalı. Kentsel dönüşüm faaliyetleri ise, çevre dostu bina kriterlerine göre gerçekleştirilmeli. Kentsel dönüşüm olgusunun tamamen yeşil dönüşüme çevrilebilmesi halinde ülke ekonomisine sadece enerji verimliliği anlamında önümüzdeki 15 yıl boyunca yıllık ortalamada 2.5 milyar dolarlık katkı sağlanabileceğini düşünüyoruz."


Forbes Yeşil 




Geri Dön