27 / 04 / 2024

Yeşil Enerji bir kez daha dünya gündeminde!

Yeşil Enerji bir kez daha dünya gündeminde!

RENEX 2009 Yenilenebilir Enerji Fuarı'nda dünyanın geleceği yeniden dünya gündemine oturtuldu



Türkiye ve İsviçre Enerji Bakanları tarafından açılan RENEX 2009 Yenilenebilir Enerji Fuarı'nda dünyanın geleceği yeniden dünya gündemine oturtuldu. Temiz enerji teknolojilerinin buluştuğu fuara destek veren İsviçre ve Almanya delegasyonlarının düzenlediği forumlarla desteklenen organizasyonda rüzgar, güneş, jeotermal, biokütle teknolojileri tanıtılıyor

Türkiye ilk kez Hannover Messe-Sodex Fuarcılık'ın düzenlediği RENEX 2009 Yenilenebilir Enerji Fuarı İstanbul Fuar Merkezi CNR Expo'da başladı. RENEX 2009 temiz enerji alanındaki teknolojileri, Türk sanayicisi ve yatırımcısı ile yakından tanıştırıyor. Düzenlenen panel ve forumlarla yenilenebilir enerji kaynakları ve teknolojilerinin önemi anlatılacak. Fuara İsviçre ve Almanya devletleri büyük destek veriyor. 

İstanbul Fuar Merkezi CNR Expo'da düzenlenen açılış törenine Türkiye Cumhuriyeti Enerji Bakanı Taner Yıldız, İsviçre Çevre, Ulaştırma, Enerji ve İletişim Bakanı Moritz Leuenberger, Nordrhein-Westfalen Eyaleti Ekonomi, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Müh. Dr. Heinz Baues ve sektor temsilcileri katıldı. 

Açılış töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, önemli anlaşmaların ve önemli yatırımların fuarlardan çıktığını belirterek, “Gelecek nesillere iyi bir ülke bırakabilmek ancak temiz enerji kaynakları ile mümkün.Yeşil enerjinin önünü açmazsak iklim değişiklikleri ile alacağımız önlemler yetersiz kalacak. Teknoloji know-how ile beraber yatırıma dönüşecek. Türkiye 44.000 megawatt rüzgar, jeotermal ve güneş enerjisi bakımından büyük bir potansiyele sahip. Yenilenebilir Enerji Kanunu ve Enerji Verimliliği Kanunu ile birlikte tercihlerimizi ortaya koyduk. Sıra realize etmeye geldi” diye konuştu.

İsviçre Çevre, Ulaştırma, Enerji, İletişim Bakanı Leuenberger, çevre ve iklim değişikliğinin dünyanın en büyük meydan okuması olduğunu belirterek, gelecek nesiller için adil sözleşmeler ve adil projeler üretmek için bu organizasyonda biraraya geldiklerini vurguladı. 

Nordrhein-Westfalen Eyaleti Ekonomi, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Enerji Bakanlığı  Müsteşar Yardımcısı Müh. Dr. Heinz Baues de enerji alanındaki işbirliklerinin önemini belirterek, “Dünya çapında sağ kalmak için bu teknolojileri uyguluyoruz. Önceliğimiz karbondioksit oranlarını yüzde 28 azaltmak” dedi. 

Hannover-Messe Sodeks Fuarcılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Demirtaş da açılışta yaptığı konuşmada yatırımların geç başlamasına rağmen, yeşil enerjiye hızlı entegrasyon olacağını söyledi. 

Hannover-Messe Sodeks Fuarcılık A.Ş.'nin ortağı olan, dünyanın en önemli fuarcılık firmalarından Deutche Messe AG'nin 60 yıllık deneyim desteğiyle gerçekleştirilen RENEX 2009'un ana temalarını yenilenebilir enerji kaynakları olan rüzgar, güneş, jeotermal, biokütle teknolojileri oluşturuyor. 

12 bin metrekare alana kurulu 130 standta 300'e yakın firmanın ürünlerini sergilediği fuar 8 Kasım'a kadar açık kalacak. Almanya ve İsviçre başta olmak üzere, Kanada, Yunanistan, Danimarka, Hollanda ve İngiltere'den katılan firmalar için uluslararası ülke standları oluşturuldu. 

Fuarın ana sponsoru olan Şekerbank, enerji tasarrufuna yönelik yatırımları desteklemek amacıyla Eko kredi ile fuarda yer alıyor. Yenilenebilir Enerji Kredisinin tanıtımı ve başvuruları konusunda fuar boyunca danışma imkanı sağlayacak.

Sergilenen Ürün Grupları

Güneş enerjisi sistemleri, rüzgâr enerjisi sistemleri, jeotermal sistemler, ısı pompaları, bio-yakıt, arıtma sistemleri, su ve akışkan kontrolü teknolojileri, enerjiyi verimli kullanan sistemler, kojenerasyon sistemleri, atıksu arıtma, geri kazanım ve çevre teknolojileri, test ve kontrol cihazları.

Temiz enerji toplantılarla da anlatılıyor

Fuar süresince Almanya ve İsviçre'nin düzenlediği forum ve toplantılarla temiz enerji konusu daha detaylı gündeme getiriliyor. 7 Kasım Cumartesi günü Dünya Salonu'nda saat 16:00-17:30 arasında gerçekleştirilecek temiz enerji sohbetinin konusu; Güneş enerjisi başta olmak üzere Temiz Enerjiler ve Türkiye'deki uygulamaları, yaşanan sorunlar ve gelecek perspektifleri. Toplantıya Dr. Baha Kuban, Avukat Asli Aydınöz, Y.Elektronik Mühendisi Fatih Kavaslar, Y.Kimya-Çevre Mühendisi Ateş Uğurel ile Mimar Dr. Mehmet Bengü Uluengin konuşmacı olarak katılıyor.

Fuar süresince ayrıca 4. Türk-Alman Enerji Sempozyumu "Yenilenebilir Enerjiler ve Verimli Enerji Kullanımı" ve İşbirliği Görüşmeleri ve  5. İsviçre - Türkiye Ekonomi Forumu "Yenilebilir Enerji Kaynakları, Enerjide Verimlilik ve Kaynaklar" konulu toplantılar gerçekleştirilecek.


Geri Dön