26 / 04 / 2024

Yetki belgesi olmayan emlakçıya dikkat!

Yetki belgesi olmayan emlakçıya dikkat!

Düzce Emlakçılar Derneği Başkanı Ömer Kaya sektörle ilgili yaptığı açıklamada "Kiralık eve talep, kendini 'emlakçı' olarak tanıtanların sayısını da artırıyor" dedi.



Düzce Emlakçılar Derneği Başkanı Ömer Kaya, üniversitelerin yeniden açılmasıyla hareketlenen emlak piyasasında yetki belgesi olmayanların da kendilerini "emlakçı" şeklinde tanıttığını kaydederek, "Üniversite bölgesinde 3 konutu olan apartman yöneticisi, kapıcı, marketçi, çay ocağı işletmecisi emlakçı olmuş. Yolda gezen herkes 'Emlakçıyım' diye geziyor." şeklinde konuştu.

Yetki belgesi olmayan emlakçıya dikkat!

Ömer Kaya, Anadolu Ajansı muhabirine, "Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğe" göre emlakçıların lisans alması gerektiğini söyledi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, yapılan düzenlemeyle belgelerini teslim alan emlakçıların "sorumlu emlakçı" şeklinde çalışmalar yaptığını kaydeden Kaya, "Bu belgeyi alanlar, yaptığı işi yüzde 50 kamu adına yapan, yaptığı bütün işlerde sorumluluklarını taşıyan sorumlu emlakçılardır. Yetki belgesi alınmasındaki amaç, emlakçıları bir araya toplayıp disipline etmek, eksiklerini tamamlamak, bu sektörün daha eğitimli, derli toplu sektör olmasını sağlamak." dedi.

Yetki belgesi olmayan emlakçıya dikkat!

Kaya sözlerine şu şekilde devam etti:

"Emlakçı olabilmek için artık lise ve üstü eğitim alınması, yetkili emlakçının yanında staj yapılması gerekmektedir. Bu kişiler daha sonra kendi işletmelerini açabilecekler. Bu yol uzun ve meşakkatli olduğu için bunu pas geçip bakıyorsunuz herkes emlakçı olmuş. Ne yetkisi ne ofisi ne lisansı ne belge kaydı var. Üniversitelerin açılmasıyla bu iş daha da hızlandı. Üniversite bölgesinde bilhassa 3 konutu olan, emlakçı olmuş. Apartman yöneticisi, kapıcı, marketçi, çay ocağı işletmecisi emlakçı olmuş. Yolda gezen herkes 'Emlakçıyım' diye geziyor. Kişi gayrimenkulünü verirken 'Ben emlakçıyım, komisyon da vereceksiniz.' diyor. Hiçbir vergi mevzuatı, bildirim yok. Belirli bir rakamın üstündeki kira gelirleri vergiye, beyannameye tabidir. Bunu yapmamak için ucuz kira sözleşmesi gösteriyorlar."

Yetki belgesi olmayan emlakçıya dikkat!

Yaşanan bu durumun lisanslı emlakçılara zarar verdiğini ve vatandaşların mağdur edildiğini dile getiren Kaya, "Mağdur olan vatandaş da 'Beni emlakçı dolandırdı, mağdur etti.' deyip şikayette bulunuyor. Baktığınızda bunlar emlakçı değil, bunların hiçbir kaydı yok. Bir yazıhane tutmuşlar, tabela asmışlar, 'Emlakçıyız' diye zaman zaman orayı kullanıyorlar." şeklinde konuştu.

Ömer Kaya, anlattığı hususların tespit edildiğini dile getirerek, "Çalışmalarımıza da başladık zaten. İşin ciddiyetinin daha büyük olduğunu fark ettik. Gerekli çalışmamızı en yakın zamanda ilgili kurumlarla paylaşacağız. Yakında elimizde topladığımız belgeleri Bakanlığa teslim edeceğiz. Bu konuda ciddi denetimler, yaptırımlar söz konusu. İşin peşini bırakmayacağız. Çünkü biz burada vergi mükellefiyken, yetki belgemizi almışken, bu kadar sorumluluk taşırken birinin çıkıp 'Ben de emlakçıyım, bu işi yapıyorum.' demesi, bize uygun gelmez. Buna izin vermeyiz, vermeyeceğiz de." şeklinde konuştu.

 

Kira artışları tahliye sebebi olabilir!


Geri Dön