29 / 03 / 2024

Yetki belgesi olmayan emlakçıya 25 bin TL ceza!

Yetki belgesi olmayan emlakçıya 25 bin TL ceza!

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında yeni kurulacak emlak ofislerine yetki belgesi alma koşulu geldi. Yönetmelik için verilen son tarih 31 Ağustos 2020 olarak belirlendi. Yetki belgesi olmayanlara 25 bin TL ceza kesilecek...



Emlak sektöründe faaliyet gösterenlerin ve bundan sonra sektöre giriş yapacaklar ile emlak ofislerinde çalışan danışmanlara, ofisin ana yetki belgesine bağlı olarak 'Emlak danışmanlarına yetki belgesi alma şartı' getirildi. 

5 Haziran 2018'de yürürlüğe alınan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında emlak işletmelerine yetki belgesi alma koşulu getirildi. Yönetmeliğe bağlı olarak, yeni kurulacak emlak işletmelerinde yetki belgesi alınması gerekiyor. 

Yeni yönetmeliğe göre; danışmanların yapacak olduğu bütün işlemlerden artık ofis de sorumlu olacak ve cezai müeyyide ofis sahibine ve ofisin yetki belgesine ve siciline işlenebilecek. Hatalı veya bilinçli olarak müşterisini mağdur eden, yönetmeliğe aykırı davranan, haksız uygulamalar yapan emlak ofisinin yetki belgesi iptal olacak. 

Yeni yönetmelikle, eşinin, yakınının, tanıdığının üstüne ofis açarak emlakçılık yapma devrinde sona gelindi. Yetki Belgesi'ne sahip olmayan işletmeler noterlerde ve web tapu sisteminde işlemlerini yapamayacak. 

Son gün 31 Ağustos!

Resmi Gazete ile yayımlanan son düzenleme ile Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik için verilen son tarih 31 Ağustos 2020 olarak duyuruldu. Yani bu tarihe kadar yeni bir erteleme kararı açıklanmadığı durumda, taşınmaz ticareti yetki belgesi 31 Ağustos'ta resmi olarak yürürlüğe girecek. 

Belgesiz emlakçıya satış izni yok!

Düzenlemeye göre sahibinden satılık ve kiralık daire ilanlarına da bu kişilerin yetki belgesi olmaması sebebi ile otomatik olarak yasak getirildi. İnternetten kiralık daire ya da satılık ev gibi sahibinden satılık ilanlarını sadece yetki belgesi olan emlakçılar yayınlayabilecek. İnternetten ilan verme yetkisi sadece belgeye sahip olan emlakçıların olacak.

25 bin TL'lik ceza uygulaması!

Yetki belgesiz çalışan emlakçıların tespit edilmesi durumunda ise 25 bin TL'lik para cezası uygulanacak. Yetki belgesine sahip olmayan emlakçıların çalışma izni de olmayacak.

Emlakçılık yetki belgesi alacakların ise belirli kriterlere sahip olması gerekecek. Bu durumda emlak sektörü yeni bir düene kavuşacak ve hem sektörün hem de vatandaşların şikayetlerinin çözülmesi sağlanacak. 

Emlak sektöründen ise konuyla ilgili, sektörde, 'yetki belgesi alma süresi yine uzatılır' mantığıyla yaklaşıldığı ve kaçak ayakçı olarak nitelendirilen kişi ve kurumların da bu işi yapmasının, işin ciddiyeti ve itibarı açısından zarar göreceği yönünde açıklamalar geliyor. Süresinin uzatılmaması gerektiği savunuluyor. 

Konuya ilişkin kanun maddesi şöyle:

"MADDE 7 – (1) Yetki belgesi başvurusu, yetki belgesi verilmesinde aranan şartların taşındığını gösteren belgeler ile birlikte Bilgi Sistemi üzerinden yapılır. İşletmenin 12 nci maddede belirtilen şartları taşıyıp taşımadığı, başvuru tarihinden itibaren yedi gün içinde il müdürlüğü tarafından bir tutanakla yerinde tespit edilir.
 
(2) İlgili kurum ve kuruluşların elektronik bilgi sistemlerinden sağlanabilen belgeler, bu sistemlerden temin edilir ve işletme adına açılan dosyada diğer başvuru evrakı ile birlikte saklanır.
 
(3) Yetki belgesi verilmesinde aranan şartları taşıdığı anlaşılan işletmelere, başvuru tarihinden itibaren on gün içinde yetki belgesi verilir. Yetki belgesi talebi reddedilen işletmelere durum gerekçesi ile birlikte Bilgi Sistemi üzerinden bildirilir."

Başvurular nereden yapılıyor?

Yetki belgesi almak için başvurular Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi ve ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti sistemi olan http://ietts.gtb.gov.tr üzerinden gerçekleştiriliyor.

Ticaret İl Müdürlüklerine yapılan bu başvurular sonrasına, emlak ofislerinin yetki belgesi alma koşullarına sahip olup olmadıklarının tespiti için Ticaret Bakanlığı yetkilileri ve müfettişleri emlak ofislerini inceliyor.

Sahibinden kiralık, satılık daire ilanı verene ceza geliyor!

Emlak işletmelerine yetki belgesi alma şartı!

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com


Geri Dön