27 / 04 / 2024

YHT projelerindeki maliyet artışı için soru önergesi verildi!

YHT projelerindeki maliyet artışı için soru önergesi verildi!

Yüksek hızlı tren projelerindeki maliyet artışı meclis gündemine taşındı. CHP'li Akın, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, yüksek hızlı tren projelerindeki maliyet artışına ilişkin soru önergesi verdi. Akın, sorusunun Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Akın, ''Aşağıdaki sorularımın Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Adil Karaismailoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanması hususunda gereğini arz ederim'' diye konuştu.

Akın, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Türkiye'nin dört bir yanındaki pek çok yüksek hızlı tren projesi Cumhurbaşkanlığı 2021 yılı yatırım programına göre TCDD'den alınarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bünyesindeki Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü'ne (AYGM) devredilmiştir. 2020 yılı yatırım programında TCDD tarafından öz kaynak kullanılarak yapılması planlanan projelerinin 2021 yılında AYGM'ye devredilirken finansmanının dış kredi olarak belirlenmesinin maliyetleri rekor oranda yükseltmiştir. 2020 ve 2021 yılları karşılaştırıldığında söz konusu YHT projelerine ayrılan maliyet 36,5 milyar TL'den 133,9 milyar TL’ye çıkmıştır. Maliyet artışı 3,5 kattan daha fazladır.''

YHT projelerindeki maliyet artışı için soru önergesi verildi!

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın'ın soruları:
1. Ankara-İzmir YHT projesi bir yılda neden 4,3 kat artmıştır?

2. Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Yüksek Hızlı Tren projesi neden 5 kat artmıştır?

3. Adana-Osmaniye-Gaziantep YHT projesi neden 3 kat artmıştır?

4. Yerköy-Kayseri YHT projesi neden 3 kat artmıştır?

5. Gebze-Sabiha Gökçen-İstanbul Havalimanı-Halkalı YHT projesi neden 3,2 kat artmıştır?

6. Aksaray-Ulukışla-Yenice YHT projesi neden 3,4 kat artmıştır? 

7. Bu kadar yüksek maliyet artışının gerekçesi eksik yapılan fizibilite çalışmaları ise bu konuyla ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bünyesinde bir inceleme başlatılmış mıdır? 

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön