24 / 04 / 2024

YİD modeliyle gerçekleştirilen kamu ihaleleri mecliste!

YİD modeliyle gerçekleştirilen kamu ihaleleri mecliste!

Ulaştırma Ve Altyapı Bakanlığının Yap-İşlet-Devret modeliyle gerçekleştirdiği kamu ihalelerine ilişkin soru önergesi hazırlandı...



YİD modeliyle gerçekleştirilen kamu ihaleleri mecliste!

CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, Bakanlığın Yap-İşlet-Devret modeliyle gerçekleştirdiği kamu ihalelerine ilişkin soru önergesi hazırladı. Kasap sorularının, Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.

Kasap önergesinde "Ülkemizin ekonomik olarak geldiği durum göz önüne alındığında son alınan kararla birlikte Döviz üzerinden yapılan bütün kira, iş ve alım satım sözleşmelerinin 30 gün içerisinde Türk Lirası'na çevrilmesi ve bundan böyle yapılacak tüm sözleşmelerin Türk Lirası üzerinden yapılması zorunlu tutuldu." dedi. 

"Ancak Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle gerçekleştirilen kamu projelerinin tamamı garanti ödemesi verilerek döviz üzerinden yapıldı. Sadece 2018 yılı bütçesinden, geçmediğimiz yol, geçmediğimiz köprü, gitmediğimiz hastane, kullanmadığımız havaalanı için 6.2 milyar lira ödeyeceğiz. Sadece Kütahya'da 2012 yılında açılışı yapılan Zafer Havalimanı'nı işleten şirkete, 5 yılın sonunda 20 milyon 855 bin Euro ödendi. 2044'e kadar garanti kapsamında olan havaalanı için ilgili firmaya 205.281.118 Euro garanti ödemesi yapılacak. İhaleye konulan garanti yolcu sayısındaki yanılma payı ise yüzde 95.8 oldu." şeklinde açıklamalarda bulunan CHP'li Kasap 4 soru sordu.

Kasap'ın soruları

1. Bakanlık olarak Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle gerçekleştirilen kamu projeleri sözleşmelerini TL'ye çevirmeyi düşünüyor musunuz?

2. Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle 2012 yılında açılışı yapılan Kütahya Zafer Havalimanı'na ilk 5 yılda 20.855 Euro garanti ödemesi yapıldı. Yolcu sayısı garantinin %95.8 altında kaldı. Havalimanı'nın 2044'e kadar garanti kapsamında olduğu göz önüne alındığında ilgili firmaya 205.281.118 Euro garanti ödemesi yapılacak olmasını bakanlık olarak nasıl karşılıyorsunuz?

3. Bakanlık olarak Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle gerçekleştirdiğiniz yatırımlar nelerdir? Bu yatırımlara verilen garanti süreleri ve garanti şartları nelerdir?

4. 2018 yılı itibariyle Hazine'den Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle gerçekleştirdiğiniz yatırımlara ne kadar garanti ödemesi yapılmıştır?

 


Geri Dön