19 / 04 / 2024

Yıl sonunda satılan toplam konut sayısı 1 milyonu geçecek!

Yıl sonunda satılan toplam konut sayısı 1 milyonu geçecek!

Sabah Gazetesi'nden Seda Tabak'ın haberine göre; Türkiye ekonomisinin amiral gemisi inşaat sektörü, algı operasyonuna rağmen yılı rekorlarla kapatıyor: Satış 1 milyon 150 bin konut....



Yılın ilk çeyreğini 2013 yılı rakamlarının altında kapatan ancak 30 Mart seçimlerinden sonra atağa kalkan sektör, yılı rekor satışla tamamlamaya hazırlanıyor. 17 Aralık'ın yarattığı olumsuz havanın etkisiyle ocaknisan arasında yüzde 28'lere düşen ipotekli satışlar, nisandan sonra yüzde 36'lara varan oranda arttı. Özellikle 30 Mart yerel ve 10 Ağustos cumhurbaşkanlığı seçimlerinde güçlü iktidarın devam edeceğinin kesinleşmesi inşaat sektöründe yükselişi hızlandırdı. Konut sektörü özellikle cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra uçuşa geçti. Ağustos ayında konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 artarak 100 binlik sınırı aştı ve 105 bin 624'e çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, bu dönemde Türkiye genelindeki konut satışlarının 35 bin 338'ü ipotekli satışlardan oluşurken, 70 bin 286'sı ise diğer satışlar kategorisinde değerlendirildi. 2014 verileri rekor kabul edilen 2013 yılı seviyesinin yakalanacağını gösteriyor. 2013'de 1 milyon 157 bin 190'a çıkan konut satış rakamları, bu yılın 10 aylık diliminde 926 bin 932 olarak gerçekleşti. Sektörün önde gelen temsilcileri, bu yılı 1 milyon konut satışının üzerinde kapatılacağı görüşünde birleşiyor. 


ARAPLAR'A REKOR SATIŞ 

Yaratılmaya çalışılan olumsuz havaya rağmen yabancıların gayrimenkul sektörüne ilgisi artarak devam etti. Yatırımlarda yine Körfez ülkeleri başı çekti. Bölgeden gelen yatırımcılar 2013'te 735 bin metrekarelik alım yaparken, 2014'te bu rakam 2 milyon metrekareye yaklaştı. Suudi Arabistan yıl boyunca 910 bin metrekarelik taşınmaz alarak ilk sıraya yerleşti. Körfez'den 5 bin 81 yatırımcı, 1.9 milyon metrekarelik alım yaptı. Bunların aldığı taşınmaz sayısı bir önceki yıla göre metrekare bazında yüzde 167 artış gösterdi. Satın alma yapan kişi sayısı yüzde 202 yükseldi. Geçtiğimiz yıl Türkiye'nin yabancıya mülk satışı 2.9 milyon metrekare seviyesindeydi. Bu yıl 20 bin 57 yabancı 5.2 milyon metrekarelik taşınmaz satın aldı. 


'SALDIRILARI BERTARAF ETTİK'

 Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas: 17 Aralık'ta yapılan operasyon sadece 1 ay şok etkisi yarattı. Sektörümüz bunu çok çabuk atlattı. Biz operasyonlara rağmen şubat ve mart döneminde çok iyi satış yaptık. Satışlarımız hız kesmeden devam etti. Aylık 100 konut sattık. Hükümet bu saldırıları bertaraf etti. Bu yıl da 1 milyon 150 bin konut satışını yakalarız. 2015 bu yıldan daha iyi olacak. 


 Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya: Operasyonun ardından herhangi bir geri kalma, satışlarda düşme veya inşaatı bitirememe gibi sıkıntılar yaşamadık. Türkiye bu operasyonları alt edecek güce sahip. Önemli olan ekonomik istikrar. İnşaatın önü çok açık. 


 Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir: 17 Aralık süreci, Türkiye'deki istikrarı olumsuz yönde etkileyen unsurlar arasında gösterilse de hükümet kötü gidişe "dur" diyerek başarılı bir yönetim gösterdi. Ülke ekonomisini de olumsuz yönde etkileyen bu olayları doğru stratejilerle başarıyla geride bıraktı. 1 yılı geride bıraktığımız bu süre içerisinde dönemin Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde istikrarlı bir kriz yönetimi sergilenmiştir. Hükümetin gücü ve istikrarlı yönetimi devam ettiği sürece Türkiye'nin önü açık. 


'ASLA DUR DEMEDİK'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu süreçte hedef tahtasına oturtulan inşaat sektörüne geçtiğimiz gün şu sözlerle sahip çıkmıştı: "O sıkıntılı dönemlerde bizi biz yapan inşaat sektörüne asla 'dur' demedik. Sektöre 'yürüyün' dedik. Başı da  TOKİ  çekti. İnşaata dur, sanayiye ilerle derseniz çöküntü başlar. Türkiye'nin kentsel dönüşümlerle birlikte bu sektörü ayakta tutması gerekir. Birine 'dur' derseniz olmaz. Bunların at başı gitmesi lazım. Risk almadan netice olmaz. Siyaset, ticaret ve yaşam risktir. Ecelle risk ortak. Her gün terörle mücadele eden, istikrarı olmayan yoksul bir Türkiye bunların hepsinin işine geliyordu. Üst akıl diyorum ya. Bunların yeni Türkiye'den rahatsızlıkları var. Maskelere asla aldanmayın. Görünüşe sakın itibar etmeyin." 


Seda Tabak-Sabah


Geri Dön