19 / 04 / 2024

Yıllık kira enflasyonu yüzde 8,56'ya ulaştı!

Yıllık kira enflasyonu yüzde 8,56'ya ulaştı!

Merkez Bankası "Yılbaşından bu yana yükselişini sürdüren yıllık kira enflasyonu bu dönemde yüzde 8,56’ya ulaşmıştır.” ifadesini kullandı.



Merkez Bankası, aylık enflasyon gelişmelerini ele aldığı Fiyat Gelişmeleri raporunda kiralardaki artışa dikkat çekti. Mayıs ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0,58, yıllık enflasyonun da yüzde 6,58 arttığına dikkat çeken para otoritesi, buna karşılık, “Yılbaşından bu yana yükselişini sürdüren yıllık kira enflasyonu bu dönemde yüzde 8,56’ya ulaşmıştır.” ifadesini kullandı.


Merkez Bankası, mayıs ayına ait Fiyat Gelişmeleri raporunu yayınladı. Raporda, enflasyonun genel seyri ile ilgili değerlendirmeler yapan Merkez, gıda fiyatlarındaki gelişmelerle ilgili, “… ılımlı bir seyir izlese de bu grupta yıllık enflasyon baz etkisiyle yükselmiştir.” tespitini aktardı. Hizmet grubu enflasyonunun ana eğiliminin de ‘göreli’ yüksek seviyesini koruduğunu belirten para otoritesine göre diğer taraftan birikimli döviz kuru etkisinin azalmaya devam etmesi ve giyim fiyatlarının mevsimsel ortalamalarından daha düşük bir artış kaydetmesiyle temel mal fiyatlarının yıllık enflasyonu ve ana eğiliminde belirgin bir düşüş gözlendi. Bu doğrultuda, temel mal fiyatlarına bağlı olarak çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonlarında azalış kaydedildi. Ana eğilimlerindeki iyileşme de belirginleşti. Raporda ‘çekirdek enflasyon’a ilişkin olarak da şu tespitler yer aldı:


“Mevsimsellikten arındırılmış verilerle enflasyonun üç aylık ortalamalara göre ana eğilimi incelendiğinde, çekirdek enflasyon göstergelerindeki iyileşmenin, temel mal kaynaklı olarak, mayıs ayında belirginleştiği gözlenmiştir. Bu dönemde, hem giyim fiyatlarındaki artışın mevsim ortalamalarının altında gerçekleşmesi hem de giyim dışı temel mal fiyatları eğiliminin yavaşlamasıyla temel mal grubunun ana eğiliminde bir iyileşme kaydedilmiştir.” 


Bakış 


Bu haber Meydan Gazetesin'de şu şekilde yer aldı


Devletin resmi istatistik kurumu TÜİK “yıllık kira artışı yüzde 8.5” diyor. Aynı araştırmayı özel sektör yapınca artış yüzde 20’ye çıkıyor. Vatandaş ise kiralar katlandı diye dert yanıyor.


İşsizlik ve enflasyon konusunda verdiği rakamlarla tartışma konusu olan TÜİK kira artışlarını açıkladı. TÜİK ve Merkez Bankası’nın ortaklaşa hazırladığı çalışmada kira artış endeksinin yüzde 8,56 olduğu ileri sürülüyor. Buna karşı özellikle Batı şehirlerinde yaşayan vatandaşlar artan Suriyeli  nüfus ve terör sebebiyle Doğu kentlerinden gelen göçler yüzünden rekor kira artışlarıyla karşı karşıya. Bazı semtlerde artışlar yüzde 50’yi buluyor. 


REIDIN: YÜZDE 19.54 ARTTI


Türkiye’nin en büyük emlak firmalarının oluşturduğu GYODER ve İş Bankası’na ortaklaşa kira endeksi yapan REIDIN araştırma şirketi ise farklı bir tablo çiziyor. Bu ortaklığın hazırladığı Türkiye kiralık konut emlak endeksi 30 büyük şehri kapsıyor.  Yapılan araştırmada kiraların Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 1.29 oranında; geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 19.54 arttığı görülüyor.  78 milyonluk Türkiye nüfusunun 61 milyon kişi söz konusu 30 şehirde yaşıyor. REIDIN 30 büyük şehirde yaptığı kira endeksine göre  bir önceki yılın aynı ayına kira artış ortalaması şu şekilde:  “İstanbul yüzde 26.61,  Ankara  yüzde 16.17,  İzmir  yüzde 26.29,  Adana  yüzde 22.63”.


KİRALARDAKİ YÜKSELİŞ SÜRÜYOR


Merkez Bankası,  Mayıs ayına ait fiyat gelişmeleri raporunu yayınladı. Raporda, “Yılbaşından bu yana yükselişini sürdüren yıllık kira enflasyonu, bu dönemde yüzde 8,56’ya ulaşmıştır” ifadeleri dikkat çekti. Mayıs ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0,58 oranında arttığı, yıllık enflasyonun ise yüzde 6,58 ile yatay seyrettiği hatırlatıldı.


YÜZDE 8,56 ARTTI


Mayıs ayında hizmet fiyatlarının yüzde 0,76 oranında arttığı ve grubun yıllık enflasyonunun yüzde 8,74 ile yataya yakın seyrettiği ifade edilen raporda, şu ifadeler dikkat çekti: “Bu dönemde yıllık enflasyon, ulaştırma ve lokanta-otel gruplarında gerilerken diğer alt gruplarda yükselmiştir. Yılbaşından bu yana yükselişini sürdüren yıllık kira enflasyonu, bu dönemde yüzde 8,56’ya ulaşmıştır. Aylık fiyat artışları itibarıyla haberleşme ile diğer hizmetler grupları ön plana çıkmıştır”.


Meydan 


Geri Dön