27 / 04 / 2024

Yola terk yapılmadan ruhsat verilir mi?

Yola terk yapılmadan ruhsat verilir mi?

İmar planlarında bazı alanlar park, yeşil alan ya da oyun alanı gibi birimlere ayrılır. Kamu yararına olacak şekilde gerçekleşen bu duruma ise yola terk adı veriliyor. Peki, yola terk yapmadan ruhsat verilir mi? Tapuda yola terk işlemi nasıl yapılır? Yola terk nedir? İşte detaylar…



İmar planlarında bazı alanlar park, yeşil alan ya da oyun alanı gibi birimlere ayrılır. Kamu yararına olacak şekilde gerçekleşen bu duruma ise yola terk adı veriliyor.

Bazı durumlarda yola terk olan araziler için bedel ödemesi yapılırken bazı durumlarda ise bu bedel ödemesi yapılmıyor.

YOLA TERK NEDİR? ARSADA YOLA TERK NASIL YAPILIR?

İmar Kanunu söz konusu olduğunda imar yapılan alanda yola terk işlemleri gerçekleştirilebiliyor.

İmar planı ile kadastro planı arasında şekil olarak farklar söz konusu olduğunda, imar planları göz önüne alınıyor.  Bu farklılık söz konusu olduğunda imar planı içerisinde yer alan kadastro parselinin bir kısmı dışarıda bırakılabiliyor. Yani yola terk işlemleri gerçekleştirilebiliyor. Yola terk işlemin yapılması Tapu Sicil Müdürlükleri yönetimi altındadır.

İlgilinin tapu kütüğü üzerinden ya da İmar Kanunu bünyesinde talepte bulunması gerekir. Yola terk edilecek yerin söz konusu gayrimenkulün üzerindeki alan paftada gösterilmelidir. Bu alanın ise kütükten düşürülmesi önemli bir konudur.  Yola terk alanları sadece yolları değil aynı zamanda oyun alanlarını da kapsayabilir. Bunun yanında otopark ya da ibadet yerleri de yola terk arazileri içinde yer alabilir.

Yola terk yapılmadan ruhsat verilir mi?

Peki, yola terk yapılmadan ruhsat verilir mi? Terkleri yapılmış ne demek? İşte detaylar...


Geri Dön