28 / 03 / 2024

Yozgat Sorgun'da konutlar jeotermal enerjiyle ısınacak!

Yozgat Sorgun'da konutlar jeotermal enerjiyle ısınacak!

Türkiye’nin önemli yer altı jeotermal kaynaklarına sahip olan Yozgat’ın Sorgun ilçesinde vatandaşlar tam otomasyonlu jeotermal enerji sistemi ile aylık yaklaşık 220 liraya evlerini ısıtıyorlar.



Sorgun Belediyesi tarafından 2006 yılında yaptırılan ve 2 bin konutun jeotermal ile ısınmasını sağlayan konutlar diğer yakıt türlerine göre daha ucuza ısınıyor. Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, Sorgun’un zengin maden yataklarına sahip olduğunu bunu en iyi şekilde değerlendirdiklerini söyledi. Başkan Şimşek, şunları kaydetti: “İlçemizde 10’un üzerinde sıcak su kuyusu bulunmaktadır. Şu anda 4 kuyudan toplam saniyede 90 litre sıcak su elde edilmektedir. 90 litre sıcak suyun 13,5 litresini Sorgun Büyük Termal Otel'e, 4,5 litresini Lokman Hekim Kaplıcalarına, 3 litre Bedirbaba Kaplıcalarına veriyoruz. Şu anda ise 6-7 tane termal tesis yapabilecek müteşebbise yetecek sıcak su var. Bunların Madsan şimdi ki ismi Savana Kömür İşletmesi tarafından madendeki suyun tahliyesini yapmak üzere açmış oldukları kuyular. Bir kısmı da Yozgat İl Özel İdaresi tarafından açılan 7 kuyu oldu. Bu kuyulardan bir tanesi renjeksiyon kuyusu, 6 tanesi ise üretim kuyusu. Bu üretim kuyusunun 5 tanesinden verim alabildik. 1 tanesi de daha sonra madenlerden gelen soğuk su karışımı olması nedeniyle kirlenmeye maruz kaldığı için iptal ettik. Elimizde verimli 4 tane kuyumuz bulunuyor.” 


Kuyuların Yozgat İl Özel İdaresi tarafından açıldığını ve daha sonra Sorgun Belediyesi'ne tahsis edildiğini hatırlatan Başkan Şimşek, şu ifadeleri kullandı: “Isıtmadan dönen suyu da tekrar Özel İdaresine biz veriyoruz. O da termal tesislere veriyor. Böyle bir anlaşmamız, sözleşmemiz var Kuyularımızın bir tanesi SG2 kuyusu. Bu kuyu verimli bir kuyu. Buradan tahlidi 50 litre civarında 80 derece su alabiliyoruz. Ama tabi 50 litrenin tamamını bir anda almıyoruz ki kuyunu ömrü veya pompanın ömrü daha uzun olsun diye. 40 litre civarında oradan sürekli su çekiyoruz. Bir tanesi SG4 kuyusu. Bu SG4 kuyusundan da 30 litre civarında 80 derece su alıyoruz. Aldığımız bu suları konut ısıtmalarında, Sera ısıtmasında, cami ısıtmasında, okul ve yurt ısıtmasında kullanıyoruz. Hem ucuza, hem de daha fazla ısınma elde ediyor vatandaşımız.” 


Jeotermal kaynak su ile ısınan konutlarda oturan vatandaşlar ise daha ucuz ve daha fazla ısındıkları, ayda 220 TL ödediklerini söyledi. ...


Yozgat Gazetesi


Geri Dön