24 / 04 / 2024

Yüksek faizi inşaatçı indirecek!

Yüksek faizi inşaatçı indirecek!

Kamu bankalarının faizi yüzde 0.98’e indiren kampanyasının bitmesi ile birlikte faiz oranları 1.50 ila 2.09’a yükseldi. Konuta talebin devam etmesi için formül geliştiren firmalar, bankalarla anlaşma yoluna giriyorlar. 



İnşaat sektöründe mayıs ayında başlatılan konutta seferberlik kampanyası 30 Haziran'da sona erdi. Kamu bankaları öncülüğünde yüzde 0.98'e düşürülen konut kredisi faizleri yeniden yükselişe geçmeye başladı. 

Sabah Gazetesi'nden Seda Tabak'ın haberine göre aylık faiz oranları yüzde 1.50 ila 2.09'a yükseliş gösterdi. Özel bankalarda bu oran yüzde 2.09 olarak kaydedildi. Kamu bankalarında ise özel bankalara göre daha düşük. Yüzde 1.25 seviyesinde. Konut alımının en önemli tetikleyicisi olan kredi faizlerindeki yükseliş üzerine inşaatçılar formül arayışına girdiler. 

Konut geliştiriciler, çeşitli bankalarla yaptıkları özel anlaşmalar ile konut kredisi faiz oranlarını daha makul bir seviye olan yüzde 1.10-1.15 seviyesinde tutmaya çalışıyor.

Yüksek faizi inşaatçı indirecek!


KONUTDER Başkanı Altan Elmas, bu süreçte aradaki faiz oranını firmaların sübvanse edeceğine dikkat çekti. Elmas, "Kampanya süreci konut alıcısı için çok önemli bir fırsattı. Bu fırsatı devam ettirebilmek adına bankalarla anlaşıp aradaki oranı sübvanse ederek, faizleri düşük bir noktada tutmaya çalışıyoruz. Bunu uygulayan firmalar var. Ayrıca bazı şirketlerin yine kendi bünyesinde 60 aya kadar çıkan 0 faizli vadeleri var. Tüketici faizlerin yüksek olduğu bu dönemde fırsatlardan faydalanabilir" dedi. Altan Elmas, kampanya döneminde 40 bin konut satıldığını hatırlatırken, aslında talebin 2 katı olduğunu söyledi. Elmas, "Ancak kamu bankaları ve birkaç özel banka bu talebi karşılayamadı. Biz isterdik ki, diğer özel bankalar da katılsın. Öyle olsaydı, bu rakamın iki katından söz ediyor olurduk ve daha fazla insanı ev sahibi yapardık" dedi. 

Yüksek faizi inşaatçı indirecek!

GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin ise, konut üreticilerinin bu süreçte konut alıcısına önemli fırsatlar sunmak için 'elini taşın altına koyduğunu' belirtirken, desteklerin devam ettiğini dile getirdi. Yetgin, "Faiz duyarlılığı çok yüksek bir alımdan bahsediyoruz. Ancak firmalar çeşitli desteklerle fırsat sunmaya çalışıyor. Tabii ki, eylül ayı konut sektörü için de yeni bir dönem demek. Artan inşaat maliyetlerini fiyatlarımıza yansıtamadık. Bu yükü taşımak zorlaşıyor. Yeni dönemde bu yansımalar da olacak" diye konuştu.


Yüksek faizi inşaatçı indirecek!

İnder Başkanı Nazmi Durbakayım, konut kredisi faizlerinin yeniden artışa geçeceğinin altını çizerek, üretici firmalar olarak tüketiciye ev almaları konusunda her türlü desteği verdiklerini kaydetti. Durbakayım, başlattığımız kampanya pazarda canlılık yarattı. Vatandaştan yoğun gelen kampanyayı projelerimizde bazı bankalara anlaşarak Kurban Bayramı'na kadar devam ettirme kararı aldık. Faiz oranını 0.98'e sabitledik" şeklinde konuştu.
 

Konut kredi faizleri arttı! Temmuz'un ilk güncellemesi!


Geri Dön