25 / 04 / 2024

Yüksek faizin devam etmesi konut sektörünü vuruyor!

Yüksek faizin devam etmesi konut sektörünü vuruyor!

TİMFED Genel Başkan Vekili Deniz Karataş, Merkez Bankasının faiz indirimlerine rağmen bankaların kredide yüksek faiz uygulamasını devam ettirmesinin konut satışlarını olumsuz etkilediğini belirtti.



Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu (TİMFED) Genel Başkan Vekili Deniz Karataş, Merkez Bankasının faiz indirimlerine rağmen bankaların kredide yüksek faiz uygulamasını devam ettirmesinin konut satışlarını olumsuz etkilediğini belirtti.


Karataş, yazılı açıklamasında, ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörünün ve ona bağlı 250 alt sektörün gözünün, konut kredisi faiz oranlarının indirilmesi için bankalarda olduğunu kaydetti.


Devletin elini taşın altına koyduğu noktada, bankaların da parmaklarını taşın altına koymalarını beklediklerini ifade eden Karataş, "Gayrimenkul sektöründe yaşanan senetli ev satışları artmıştır ve risklidir, karşılıksız çıkması halinde yatırımı ve yapımı engeller, herkes zarar görür. Mortgage sistemi tamamen faizlerin düşüklüğü ve istikrarlı seyrine dayalı bir sistemdir. Bankaların işini de bize yaptırtmasınlar" değerlendirmesinde bulundu.


Kredili satışların artması ve inşaat sektörünün canlanması için bankaların kullandırdığı tüketici kredilerinde faizin yüzde 1'in altına inmesini beklediklerini vurgulayan Karataş, şöyle devam etti:


"Faiz indirimi reel sektöre olumlu yansıyacaktır. Bu durumda inşaat piyasası oldukça hareketlenecektir. Beklentimiz bankaların en kısa sürede bu yönde pozisyon alarak lokomotif sektörlerden biri olan inşaat piyasasını desteklemeleri, vatandaşlarımızın ev sahibi olmasının yolunu açmasıdır. Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine rağmen bankaların kredide yüksek faiz uygulamasını devam ettirmesi konut satışlarını vurdu. Düşüş trendi yılın ilk üç ayında devam etti. İpotekli satışlar geçen yılın ilk üç ayında 115 bin 445'di. Bu yılın aynı döneminde bu rakam 95 bin 861'de kaldı. Yüzde 17'lik bir düşüş var." 


AA


Bu haber Milli Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


TÜM İnşaat Müteahhitleri Federasyonu (TİMFED) Genel Başkan Vekili Deniz Karataş, yazılı açıklamasında, ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörünün ve ona bağlı 250 alt sektörün gözünün, konut kredisi faiz oranlarının indirilmesi için bankalarda olduğunu kaydetti. 

Devletin elini taşın altına koyduğu noktada, bankaların da parmaklarını taşın altına koymalarını beklediklerini ifade eden Karataş, "Gayrimenkul sektöründe yaşanan senetli ev satışları artmıştır ve risklidir, karşılıksız çıkması halinde yatırımı ve yapımı engeller, herkes zarar görür. Mortgage sistemi tamamen faizlerin düşüklüğü ve istikrarlı seyrine dayalı bir sistemdir. 

Bankaların işini de bize yaptırmasınlar" değerlendirmesinde bulundu. 

VATANDAŞ BORCA GİRECEK MÜTEAHHİT KAZANACAK! 

Kredili satışların artması ve inşaat sektörünün canlanması için bankaların kullandırdığı tüketici kredilerinde faizin yüzde Tin altına inmesini beklediklerini vurgulayan Karataş, şöyle devam etti: "Faiz indirimi olursa inşaat piyasası oldukça hareketlenecektir. Merkez Bankası'nm faiz indirimlerine rağmen bankaların kredide yüksek faiz uygulamasını devam ettirmesi konut satıslarını vurdu. Düsüs trendi yılın ilk üç ayında devam etti. İpotekli satışlar geçen yılın ilk üç ayında 115 bin 445'di. Bu yılın aynı döneminde bu rakam 95 bin 861'de kaldı. Yüzde 17'lik bir düşüş var." 


Milli Gazetesi




Bu haber Yeni Söz'de şöyle yer aldı:



Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu (TİMFED) Genel Başkan Vekili Deniz Karataş, Merkez Bankasının faiz indirimlerine rağmen bankaların kredide yüksek faiz uygulamasını 11 yazılı açıklamasınif da, ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörünün ve ona bağlı 250 alt sektörün gözünün, konut kredisi faiz oranlarının indirilmesi için bankalarda olduğunu kaydetti. 

Devletin elini taşın altına koyduğu noktada, bankaların da parmaklarını taşın altına koymalarını beklediklerini ifade eden Karataş, "Gayrimenkul sektöründe yaşanan senetli ev satışları artmıştır ve risklidir, karşılıksız çıkması halinde yatırımı ve yapımı engeller, herkes zarar görür. Mortgage sistemi tamamen faizlerin düşüklüğü ve istikrarlı seyrine dayalı bir sistemdir. Bankaların işini de bize yaptırtmasınlar" değerlendirmesinde bulundu. Kredili satışların artması ve inşaat sektörünün canlanması için bankaların kullandırdığı tüketici kredilerinde faizin yüzde l 'in altına inmesini beklediklerini vurgulayan Karataş, şöyle devam etti: "Faiz indirimi reel sektöre olumlu yansıyacaktır. Bu durumda inşaat piyasası oldukça hareketlenecektir. Beklentimiz bankaların en kısa sürede bu yönde pozisyon alarak lokomotif sektörlerden biri olan inşaat piyasasını desteklemeleri, vatandaşlarımızın ev sahibi olmasının yolunu açmasıdır. 

Merkez Bankasının faiz indirimlerine rağmen bankaların kredide yüksek faiz uygulamasını devam ettirmesi konut satışlarını vurdu. Düşüş trendi yılın ilk üç ayında devam etti. İpotekli satışlar geçen yılın ilk üç ayında 115 bin 445'di. Bu yılın aynı döneminde bu rakam 95 bin 861'de kaldı. Yüzde 17 lik bir düşüş var." 


Yeni Söz


Bu haber Yeniçağ'da şöyle yer aldı:



ULUSLARARASI kredi derecelendirme kuruluşu Moody's konut teminatlı tahvillerin Türkiye'deki en güvenli kredi enstrümanları arasında yer aldığını belirtti. Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, "Türkiye'de konut teminatlı tahviller en güvenli kredi enstrümanları arasında yer alıyor, Türkiye'de artan konut fiyatları sürdürülebilir değil. 

Ancak piyasa ve denetim dinamikleri konut sektöründe (olası bir) sert düşüşü önlemeye yardımcı olacaktır" ifadelerine yer verildi. Moody's'in açıklamasında konut kredilerinin Türk bankalarının en güvenilir ve kredibilitesi en yüksek varlıkları olduğu belirtilirken, "Genç nüfusun güçlü konut talebi, harcanabilir kişisel gelir artışı, temkinli kredilendirme uygulamalarına ek olarak ekonomik büyüme ve düzeyli mevzuat, teminat gücünü destekliyor." ifadesi kullanıldı. 

Kriz riski az Öte yandan Moody's, konut kredilerine dair varlık klasmanının gelişmekte olan ekonomilere has bazı risklere maruz kalabileceğine de vurgu yaptı. Açıklamada, "Moody's güçlü borç verme uygulamaları, olumlu demografi ve bankacılık sistemindeki konut kredilerinin düşük ağırlığı, Türkiye'de ABD'de ya da İspanya'da görülene benzer bir krizin yaşanması riskini azaltıyor" değerlendirmesine yer verildi. Moody's'in Kıdemli Başkan Yardımcısı Jose de Leon ise "Türkiye'de konut fiyatlarının yükselme hızı uzun bir süre sürdürülebilir olmayabilir. Fakat fiyatlar dengelendiğinde ya da negatife döndüğünde, güçlü kredilendirme uygulamaları ve makro ihtiyati tedbirler sayesinde piyasa yumuşak iniş yapabilir" dedi. 

Bu arada, Tüm inşaat Müteahhitleri Federasyonu (TİMFED) Genel Başkan Vekili Deniz Karataş, Merkez Bankasının faiz indirimlerine rağmen bankaların kredide yüksek faiz uygulamasını devam ettirmesinin konut satışlarını olumsuz etkilediğini belirtti. Karataş, yazılı açıklamasında, ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörünün ve ona bağlı 250 alt sektörün gözünün, konut kredisi faiz oranlarının indirilmesi için bankalarda olduğunu kaydetti. 

Devletin elini taşın altına koyduğu noktada, bankaların da parmaklarını taşın altına koymalarını beklediklerini ifade eden Karataş, "Gayrimenkul sektöründe yaşanan senetli ev satışları artmıştır ve risklidir, karşılıksız çıkması halinde yatırımı ve yapımı engeller, herkes zarar görür. Mortgage sistemi tamamen faizlerin düşüklüğü ve istikrarlı seyrine dayalı bir sistemdir. Bankaların işini de bize yaptırtmasınlar" değerlendirmesinde bulundu. 



Yeniçağ


Geri Dön