29 / 03 / 2024

Yüreğir Kozan Çarşısı dönüşümünde konut sayısı artırıldı!

Yüreğir Kozan Çarşısı dönüşümünde konut sayısı artırıldı!

Yüreğir Belediyesi, Kozan Çarşısı ve Sanayi Çarşısı dönüşümünde 192 olan konut sayısını yaklaşık 5 kat artırıp 916’ya çıkaracak. Belediye 800 iş yerine karşılık sadece 140 iş yeri açacak.



Yüreğir Belediyesi, Kozan Çarşısı’nda istimlak için iş yeri sahiplerini iknaya başladı. Belediye, ilçenin çehresini değiştirecek proje kapsamında, Kozan Çarşısı ve Sanayi Çarşısı’nda 192 olan konut sayısını yaklaşık 5 kat artırıp 916’ya çıkaracak.


Ayrıca 338 ofis ve 220 ofis binası yaptıracak. 800 iş yerine karşılıksa sadece 140 iş yeri açacak. Esnaf, iş yeri sayısının düşük tutulmasına itiraz ederken “Gelecek 5 yılı göremiyoruz.  Çalışmalar sürerken biz ne yapacağız düşünen olmamış.” diyor. CHP İl Başkanı Ayhan Barut, Kentsel dönüşümün gerekli olduğunu ancak “Bu kadar geniş bir bölgede esnafın unutulmasını manidar buluyorum.” dedi.


Yüreğir Belediyesi kentsel dönüşüm kapsamında “Sanayi Çarşısı ve Kozan Çarşısı” olarak bilinen alanda düzenleme yapacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Cumhuriyet Mahallesi’ndeki 22 hektar alanla ilgili belediyenin hazırladığı projeyi geçen yıl aralık ayında onayladı. Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan’ın verdiği bilgiye göre, Kozan Çarşısı ve Sanayi Çarşısı Adana’nın en önemli merkezlerinden biri haline gelecek.


KONUTU 5 KAT ARTIRIP İŞ YERİNİ 4 KAT AZALTTILAR


Kozan Çarşısı, 70-80 yıllık bir geçmişe sahip. Burada yemcisinden hırdavatçısına, kasabından kebapçısına, peynircisinden çiçekçisine 800’e yakın esnaf alınteri dökerek para kazanıyor. Yüreğir Belediyesi, Kozan Çarşısı ve Sanayi Çarşısı’nda 192 olan konut sayısını yaklaşık 5 kat artırıp 916’ya çıkaracak. Ayrıca 338 ofis ve 220 ofis binası yaptıracak. 800 iş yerine karşılık ise sadece 140 iş yeri açacak. Belediye yetkilileri, geçen haftadan itibaren istimlak çalışmaları için esnafları belediyeye çağırmaya başladı.


“İŞ YERİM YIKILACAK MÜŞTERİM OLMAYACAK”


Projeyle ilgili çekincelerini yetkililere de ilettiklerini söyleyen esnaflar, çarşıdaki 800 iş yerinde yüzlerce kişinin çalıştığına dikkat çekerek projede yalnızca 140 iş yeri yapılmasına tepki gösteriyor. Aynı esnaf, “Gelecek 5 yılı göremiyoruz.  Çalışmalar sürerken biz ne yapacağız düşünen olmamış. Para kazanmak o kadar kolay mı, sermayeden yiyeceğiz. İş yerimi yıkıyorsun, müşterimi kaybediyorum, anlayan yok. Buraya yıllardır köylü geliyor. Alışverişini yapıp gidiyor, ayakları alışmış. Projede esnaf ayağı yok.” diye tepki gösterdi.


CHP’Lİ BARUT: DÜZENLENMESİ GEREKİR ANCAK…


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)  Adana  İl Başkanı Ayhan Barut, Yüreğir Belediyesi’nce Kozan Çarşısı ile Sanayi Çarşısı’nda yapılacak kentsel dönüşümün gerekli olduğunu ancak bu kadar geniş bir bölgede ticaret alanının yeteri kadar olmayışını ve esnafın unutulmasını manidar bulduğunu bildirdi.


Barut, “Burası müthiş bir hareketi ve devinimi olan bir alan. Konut sayısı mevcut hane sayısından biraz fazla olacak ancak konutla iş alanını birlikte düşünerek bir organize yapılabilirdi” dedi.


Akdeniz Türk


Geri Dön