28 / 03 / 2024

Yurt içi piyasalar SP'nin değerlendirmesine odaklandı!

Yurt içi piyasalar SP'nin değerlendirmesine odaklandı!

Küresel piyasalar dün yoğun veri gündeminin etkisiyle dalgalı bir seyir izlerken, yurt içi piyasalar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın ( TCMB ) faizleri değiştirmemesinin ardından güçlendi.



ABD'de dün açıklanan imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) beklentilerin altında kalırken, konut verisi beklentileri aştı, Philadelphia Fed imalat sanayi endeksi ise 40,8'le Aralık 1993'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Verilerin ardından Dow Jones endeksi yüzde 0,19 artışla kapanış rekorunu 17.719 puana taşırken, S&P 500 endeksi de yüzde 0,20 yükselerek tarihi zirvesini yeniledi. Bugün veri gündeminin zayıf olduğunu ifade eden analistler, faizlerdeki yatay seyrin pay piyasalarını desteklemeye devam ettiğini kaydediyor.


Avrupa tarafında, özellikle Almanya'da açıklanan imalat sanayi PMI verisinin beklentilerin altında kalması pay piyasalarının yükseliş isteğini sınırlarken, avro/dolar paritesi, verilerle 1,25 ile 1,26 arasındaki dalgalı seyrini sürdürdü. Dün Almanya'da DAX endeksi günü yüzde 0,12 yükselişle 9.484 puandan tamamlarken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,26, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,75 değer kaybetti.


Yurt içi piyasalar ise dün TCMB'nin faizleri ekonomistlerin beklentileri doğrultusunda değiştirmemesinin ardından güçlü bir görünüm sergiledi. 10 yıl vadeli tahvilin bileşik faizi son 1,5 yılın en düşük seviyesi yüzde 8,24'e, 2 yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi ise yüzde 8 sınırına kadar gerilerken, BIST 100 endeksi analistlerin güçlü direnç olarak nitelendirdikleri 82.500 puanın hemen üzerine çıktı.


Analistler, TCMB kararının ardından gözlerin kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un (S&P) bugün piyasalar kapandıktan sonra açıklanması beklenen Türkiye değerlendirmesine çevrildiğini ifade ediyor. S&P'nin Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviyenin hemen altında ve görünümü negatif olarak değerlendirdiğini hatırlatan analistler, bugünkü değerlendirme için genel olarak not değişimi beklemezken, görünümde olumlu yönde değişim olabileceğini tahmin ediyor.


Analistler, BIST 100 endeksinin zayıf veri gündeminde döviz kurları ve faizlere duyarlı seyrinin devam edebileceğini belirterek, BIST 100 endeksinin 82.500 puanın üzerinde kalması durumunda yeni hedefinin 83.400 direnci olacağını kaydediyor.


AA


Geri Dön