29 / 03 / 2024

Zafer Akçığ: Kentsel dönüşüm merkezden başlamalı!

Zafer Akçığ: Kentsel dönüşüm merkezden başlamalı!

Prof. Dr. Zafer Akçığ, " Kentsel dönüşüm deyince aklınıza gecekondu bölgeleri gelmesin; çünkü gecekondular dağlarda ve iki katlı. Dönüşüm dağdan değil merkezden başlamalı " uyarısı yaptı...



Kordon'da 3 ay boyunca zemin araştırmalar yapan Hüseyin Aslan ve Prof. Dr. Zafer Akçığ, "Kentsel dönüşüm deyince aklınıza gecekondu bölgeleri gelmesin; çünkü gecekondular dağlarda ve iki katlı. Dönüşüm dağdan değil merkezden başlamalı" uyarısı yaptı. 


'İŞBİRLİĞİ YAPIYORUZ' Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan ise kentin fay hatlarının jeolojik bir miras olduğunu belirterek, deprem gerçeğiyle yaşamayı öğrenmek gerektiğine değindi. Yalova, Gölcük, Van depremlerinden örnekler veren Aslan can, mal kayıplarına dikkat çekerek milli deprem politikası oluşturulması önerisinde bulundu. Tüm kayıplara rağmen toplumda yeterli bilinç düzeyi oluşturulamadığını dile getiren Aslan, "Ege-Koop olarak projelerinde İnşaat, Jeoloji ve jeofizik mühendisleri odalarıyla işbirliği içinde çalıştıklarını, jeolojik zemin etüdüne, beton analizine önem verdiklerini aktardı. 


Ege-Koop Genel Başkam Hüseyin Aslan DAUM Müdürü Prof. Dr. Zafer Akçığ ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Aslan, DAUM'un Kordonboyu'nda ve 2'nö Kordon'da, liman üe Gündoğdu Meydanı arasında kalan kesimlerde 50-100 metre aralıklarla gerçekleştirdikleri sismik davranışların verilerini açıkladı. Kordon bölgesi için risk raporu oluştururken ancak yerin bin 200 metre derinliğinde dayanıldı zemine ulaşabildiklerini kaydeden Prof. Dr. Zafer Akçığ, zemin yapısının her alanda farklılık gösterebileceğine işaret etti. 


FAYLAR KENTİN İÇİNDE 


Özellüde yaşı 35 ve 40 üzerindeki binaların kentsel dönüşüm içine alınması gerektiğini dikkat çeken Akçığ, "Gecekondu bölgelerine bakmayalım. Çünkü çoğu dağda ve iki kat. Bence İzmir'de kentsel dönüşüm dağlardan başlatılacağına, merkezden başlamalı" dedi. Depremle ilgili İzmir'in başının belada olduğunu belirten Akçığ, kentin fayların içinden geçtiği bir kent olduğunu söyledi. 


Yeni Şafak Gazetesi 


Geri Dön