27 / 04 / 2024

Zafer Havaalanı, bölgeye doping etkisi yapacak!

 Zafer Havaalanı, bölgeye doping etkisi yapacak!

Türkiye’nin ilk bölgesel havaalanı olma özelliğini taşıyan Zafer Havaalanı, Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak illerinde mevcut potansiyelin açığa çıkmasını sağlayacak. Havaalanı, bölgenin özellikle termal turizmine büyük ivme kazandıracak...



Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin ilk bölgesel havaalanı hizmete açıldı. Kütahya-Afyokarahisar ve Uşak’ın ortasında yer alan Zafer Havaalanı ile faaliyette olan havaalanı sayısı 49’a çıktı. 


3 ile birden hizmet verecek

Kütahya il merkezine 45, Afyonkarahisar il merkezine 55, Uşak il merkezine ise yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta bulunan Zafer Havaalanı, Türkiye’de 3 ile birden hizmet verecek ilk havaalanı özelliğini taşıyor. 


BÖLGEYE NE KAZANDIRACAK?


1.Termal turizme büyük ivme kazandıracak

Yılda 3 milyon yolcuya hizmet verebilecek şekilde inşa edilen havaalanının Afyonkarahisar, Uşak ve Kütahya illerinde termal merkeze olan talebi artırması bekleniyor. Bölgenin termal turizmine büyük katkı sağlayacak olan Zafer Havaalanı, bu kapsamda hem turizm tesislerinin mevcut yatak kapasitesini artıracak hem de yeni yatırımların önünü açacak. 


2. İstanbul aktarmalı uçuşlara son verecek

Zafer Havaalı’nın gerek yurdışı gerekse de yurtiçi uçuşlarda Atatürk Havalimanı’nın üzerindeki büyük yükü hafifletmesi öngörülüyor. Yine havaalanı ile yurtdışı uçuşlarda İstanbul aktarmalı uçuş da sona erecek. 


3. Ticari alanlarda yöresel tatlar ve el işleri pazarlanacak

Her detayının ileri teknolojik cihazlarla donatıldığı Zafer Havaalanı, 3 bin metre boy, 45 metre eninde beton kaplamalı, her türlü hava koşullarında iniş ve kalkış yapılabilecek teknik cihazlarla donatılmış pist, bağlantı taksi yolu, 5 uçak kapasiteli apron ve terminalden oluşuyor. 17 bin 600 metrekare kapalı alana sahip terminalde 20 check-in noktası, 4 çıkış kapısı, iç ve dış hat gelen yolcu salonları bulunuyor. Check-in noktaları ve diğer bölümler, en ileri teknolojiler kullanılarak, yolcu ve bagaj güvenliğini maksimum seviyede sağlayan cihazlarla donatıldı. Havaalanında, Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak’ta üretilen yöresl yiyecek- içeceklerin ve el sanatlarının pazanlanabileceği şekilde dizayn edilen ticari alanlar da bulunuyor.


4. Yaklaşık bin kişiye istihdam sağlayacak

Havalimanının hizmete açılmasıyla ilk etapta yaklaşık 250 kişiye doğrudan, 500-700 kişiye de dolaylı istihdam sağlayacak. Bu rakamların artan trafik ve talep doğrultusunda daha da artacağı öngörülüyor. 


5. Ulaşımın getirdiği avantajla diğer sektörlerin de önü açılacak

Zafer Havaalanı, her 3 ilde de mevcut potansiyellerin değerlendirilmesine katkı sağlayacak. Bu ivme ile sadece kültür ya da sağlık turizmi değil diğer sektörlerin de önü açılacak. 


18 ay gibi rekor bir sürede tamamlandı

Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak illeri arasında bölgeye hizmet edecek olan Zafer Havaalanı’nın 28 Temmuz 2010’da düzenlenen ihalesi, yap-işlet-devret modeliyle 29 yıl 11 ay yapım ve işletim süresi teklif eden IC İçtaş İnşaat firmasına verilmişti. Yapımı 36 ay süren havaalanı, firma görevlilerinin yoğun çalışması sonucunda sözleşmede öngörülen 18 ay, temel atma töreninde taahhüt edilen süreden 9 ay önce, 18 ayda tamamlandı. 


Dış hat seferleri de düzenlenecek

Başlangıçta bazı havayolu şirketlerince iç hatlar seferlerine başlayacak olan havaalanında, birkaç ay sonra da Düsseldorf, Köln ve Brüksel gibi kentlere dış hat seferleri düzenlenmesi hedefleniyor. Zafer Havaalanı’ndan yılda 2 milyon kişinin geçiş yapması öngörülüyor. 


Şengül KIRMIZITAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön