19 / 04 / 2024

Zeus Lepsynos Tapınağı'nın değeri artacak!

Zeus Lepsynos Tapınağı'nın değeri artacak!

Muğla'nın Milas ilçesindeki Zeus Lepsynos Tapınağı'nın da bulunduğu Euromos Antik Kenti'nde kazı ve belgeleme çalışmaları yapılıyor. Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Abuzer Kızıl, ''Tapınağın antik değeri bir kat daha yükselecektir'' dedi.



Milas ilçesindeki Selimiye Mahallesi sınırları içinde yer alan ve MÖ 2'nci yüzyılda inşa edilen, Zeus Lepsynos Tapınağı'nın da bulunduğu Euromos Antik Kenti'nde kazı çalışmaları sürdürülürken, Zeus Lepsynos Tapınağı'nın ayağa kaldırılması için belgeleme faaliyeti de yapılıyor. Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Euromos Antik Kenti Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Abuzer Kızıl, yaptığı açıklamada, antik kentteki kazıların 36 yıl aradan sonra 5 yıl önce başladığını, yürütülen çalışmalarda kalıntıları gün ışığına çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.


Kızıl, antik kentte son yıllarda temizlik, sondaj, jeofizik, harita, menfez ve kazı çalışmalarının tapınak, agora, tiyatro, nekropol, hamam ile surlarda yürütüldüğünü ifade etti. Tapınakla ilgili önemli projeleri hayata geçirmeyi düşündüklerini belirten Kızıl, tapınakta pek çok mimari kalıntının halen yerinde durduğunu vurguladı.

Zeus Tapınağı'nın Anadolu'nun en iyi korunan tapınaklarından biri olduğunu söyleyen Dr. Kızıl, "Tapınaktaki 17 sütundan 16'sı üst kirişleriyle hala ayakta. Tapınağın mimari elemanlarını belgelemeye yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz." dedi.


Yoğun çaba gösteriliyor


Dr. Kızıl, kazılarda öncelikle yerdeki blokları kaldırarak ciddi bir restorasyon gerçekleştirmeyi ve tapınağı ihtişamlı haline kavuşturmayı hedeflediklerini dile getirdi. Euromos'un konumu itibarıyla Anadolu'nun en şanslı antik kentleri arasında yer aldığını ifade eden Kızıl, antik kentin Karya'nın önemli kentlerinden biri olduğunu belirtti.

Zeus tapınağını en iyi şekilde tanıtarak, bilimsel anlamda değerlendirip iyi bir restorasyon çalışması yapmak için yoğun çaba gösterdiklerine dikkati çeken Kızıl, "Bizim için şu an en önemlisi de 1970'li yıllarda rahmetli Prof. Dr. Ümit Serdaroğlu tarafından 12'lik demirlerin kullanılarak sağlam bir şekilde dökülmüş olan betonarme kalıplardan nasıl kurtulabiliriz, ıslah edebiliriz diye kafa yoruyoruz. Bu hakikaten zor bir iş. Bu bizi çok yoruyor." diye konuştu.


Bölge turizmi için önem arz ediyor


Euromos Anik Kenti ve Zeus Tapınağı'nın arkeolojik ve bilimsel anlamdaki öneminin yanı sıra ülke turizmi ile bölgenin tanıtımı açısından büyük bir önem arz ettiğini vurgulayan Kızıl, şu değerlendirmede bulundu:


"Biz halen bunu yapıyoruz. Bine yakın parçanın hepsini teker teker numaralandırıp, teker teker çizimini yapmaya çalışıyoruz. Bu tapınak çalışmasını doktora tezi olarak verdik. Araştırma görevlisi arkadaşımızla bunu çalışıyoruz. Aynı zamanda yabancı bilim insanlarıyla özellikle restorasyon konusunda çalışıyoruz. İnanıyorum ki bu belgeleme bittikten sonra yan yatmış, kırılmış sütunları onarıp tekrar yerine koymak bile eminim ki bu tapınağın antik değerini bir kat daha yükseltecektir."


Abuzer Kızıl, çalışmaların yurt içi ve yurt dışından üniversite öğrencisi ve öğretim elemanlarının katılımıyla sürdüğünü, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Muğla Valiliği, Büyükşehir Belediyesinin de buna destek verdiğini ifade etti. Euromos Antik Kenti sınırları içindeki tapınak, Milas-Söke karayolu kenarında bulunuyor. M.S. 2'nci yüzyılla tarihlenen tapınağın İmparator Hadrianus döneminde inşa edildiği düşünülüyor.



Yeni Şafak


Geri Dön