19 / 04 / 2024

Zeytinburnu’nda deprem referanslı ilk kentsel dönüşüm projesi teslim edildi!

Zeytinburnu’nda deprem referanslı ilk kentsel dönüşüm projesi teslim edildi!

Türkiye’de deprem referanslı ilk kentsel dönüşüm projesi Zeytinburnu’nda tamamlanarak hak sahiplerine teslim edildi. İlçede ilk etapta riskli görülen bin 854 binanın tamamı yıkılıp deprem yönetmeliğine uygun şekilde yeniden yapıldı...



Türkiye’de deprem referanslı ilk kentsel dönüşüm projesi Zeytinburnu’nda tamamlanarak hak sahiplerine teslim edildi. İlçede ilk etapta riskli görülen bin 854 binanın tamamı yıkılıp deprem yönetmeliğine uygun şekilde yeniden yapıldı.

Marmara'da 17 Ağustos 1999'da meydana gelen depremden hemen sonra Zeytinburnu pilot bölge ilan edilmişti. İlçede, deprem referanslı ilk kentsel dönüşüm projesi olan Sümer Projesi tamamlanarak hak sahiplerine teslim edilmişti. Kentsel dönüşüm çalışmalarını değerlendiren Belediye Başkanı Murat Aydın, halkın kendisini Zeytinburnu’nda bir kez daha hizmete layık gördüğünü ifade ederek “AK Parti’nin İstanbul’da 4. dönemde yeniden belediye başkanlığına seçilen tek adayı benim. Beni bu makama layık gören ise Zeytinburnu halkıdır. Halkımın can ve mal güvenliğinin sağlanması noktasında değil elimi tüm bedenimi taşın altına koyarım” dedi. 


Zeytinburnu’nda özellikle deprem referanslı kentsel dönüşüm çalışmalarının son sürat devam ettiğinin altını çizen Belediye Başkanı Murat Aydın, halkın kentsel dönüşüme olan inancının arttığını da söyledi. 


294 binanın risk analizi çıkarıldı


“Daha düne kadar riskli binasının yıkılmasına müsaade etmeyenlerin bugün önce bizim binayı yıkın” dediği bir zihinsel dönüşümü Zeytinburnu’nda sağladıklarını vurgulayan Başkan Aydın, Marmara depreminden bu yana toplam bin 854 riskli binanın yıkılıp deprem yönetmeliğine uygun yeniden yapıldığını açıkladı. Aydın, ilçedeki 294 binanın risk analizinin çıkarıldığını bunlarla ilgili gerekli işlemlerin devam ettiğini de belirtti. 


455 DAİRE 29 İŞYERİ YENİLENDİ


Türkiye’de ilk kentsel dönüşüm çalışmalarının Zeytinburnu’nda başlayıp tamamlandığını belirten Aydın, tüm siyasi riskleri göze alarak Marmara depreminin hemen ardından Zeytinburnu’nu pilot bölge ilan ettirdiklerini söyledi. Pilot bölge çalışmaları sonunda 2 bin 295 binanın olası büyük bir depremde yıkılacağının tespit edildiğini anlatan Murat Aydın, “Risk oranı Sümer Mahallesi’nde daha yüksekti. Bu nedenle ilk çalışmayı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de desteğiyle burada başlattık. Yapımını tamamladığımız 455 daire ve 29 iş yeri Başbakanımız tarafından hak sahiplerine teslim edildi. O zaman bizi yuhalayanlar şimdi boynumuza sarılıp teşekkür ediyor. Bu aynı zamanda muhalefet partilerinin Zeytinburnu halkına her seçim döneminde ‘sizi burudan sürecekler’ iddialarına verilmiş en güzel cevaptır” dedi.


ERCAN ÖZTÜRK/Akşam Gazetesi 


Geri Dön