26 / 04 / 2024

Zigloo Design'ın Girdap projesi deniz altına inşa edilecek

Zigloo Design'ın Girdap projesi deniz altına inşa edilecek

Küresel iklim değişikliğinin su seviyesini yükselteceğini hesaplayan Kanadalı bir mimarlık firması deniz altına inen dev bir yapı projesi geliştirdi



Küresel ısınmanın deniz seviyesini yükselterek olası bir kıyamet senaryosunun gerçekleşmesine yol açmasına karşı Kanadalı bir mimarlık firması denizin altına inşa edilebilecek yapı projesi geliştirdi. Zigloo Design adlı şirketin bilimkurgu filmlerini anımsatan projesinin ismi Girdap. Proje suyun 400 metre derinliğine doğru inen ve enerjisini kendi üreten dev bir yaşam alanı olarak tasarlandı.

40 FUTBOL SAHASI KADAR
Gökdelene atfen "Denizdelen" olarak da nitelenen yapının üst katları alışveriş merkezi, diğer katları ise ofis olarak tasarlanmış. Kasırgalara dayanabilecek şekilde tasarlanmış Girdap'ın toplam yüzölçümü 212 bin metrekare ya da yaklaşık 40 futbol sahası olarak ölçülüyor. Yapının deniz üstündeki kısmı ise marina olarak düşünülmüş. Marina, uçlarında dalgakıranlarla dünyanın en büyük gemisinin yanaşabileceği iskeleler bulunan dört yarıçapsal kol biçiminde.

YAĞMUR SUYU ARITIMI YAPILACAK
Yapının merkezinde bir oyuk yer alıyor. Burası yağmur suyunu depolamak ve güneş enerjisi üretimi için tasarlanmış. Bu sualtı bölümü, gelgit jeneratörleri, itiş motorları, acil durumlarda kullanılabilecek temiz su havuzları, laboratuvarlar ve üretim için çeşitli makinelere ev sahipliği yapacak.
Sabah


Geri Dön