28 / 03 / 2024

Zorunlu Deprem Sigortası, en ucuz sigorta ürünü!

Zorunlu Deprem Sigortası, en ucuz sigorta ürünü!

DASK aslına bakarsanız bir kurumun adı yani Doğal Afet Sigortaları Kurumu. Ama yurttaşlarımız arası yaygın söylem 'DASK'ını yaptırdın mı' şeklinde. Ama doğrusu 'Zorunlu Deprem Sigortası'nı (ZDS) yaptırdın mı' olmalı



DASK aslına bakarsanız bir kurumun adı yani Doğal Afet Sigortaları Kurumu. Ama yurttaşlarımız arası yaygın söylem 'DASK'ını yaptırdın mı' şeklinde. Ama doğrusu 'Zorunlu Deprem Sigortası'nı (ZDS) yaptırdın mı' olmalı. Bu ön bilgi sonrasında Zorunlu Deprem Sigortası (ZDS) hakkında bir iki konuya değinmek isterim.

17 Ağustos Depremi sonrasında kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu yüzde 95'i deprem riski taşıyan bir ülkede sigorta ile konutları güvence altına almayı hedefliyor.Bugüne kadar 3.5 milyona yaklaşan sayıda konut ZDS yaptırmış.. İsmi 'Zorunlu' olan bir sigorta için bu rakam henüz istenilen seviyede değil.   Trafik sigortalarındaki gibi denetim endişesi de yaşanmadığı için bu önemli sigortaya pek ilgi duyulmuyor. Tapu'da işi olan mecburen yaptırıyor ikinci sene yenileme geldiğinde ne yazık ki yenilenmiyor.

DASK olarak tanınıyor

TRT'deki program için sokaklarda yaptığım röportajlar da edindiğim izlenim;   DASK'ı herkes biliyor, fakat 'yaptırdın mı' Sorusuna ne yazık ki olumlu cevap alamıyordum. İzmit'te yaptığım röportajlarda bile Zorunlu Deprem Sigortası'nı (ZDS) yaptırmayanların olduğuna tanık oldum. Bu olayı her yönü ile en acı şekilde yaşayanların bu konuda duyarlı olmaması beni ürkütmüştü.

Zorunlu Deprem Sigortası'nın   (ZDS) sigorta bilincine büyük katkı sağladığını söylemem gerekiyor. Yoldan geçen vatandaşı çevirip sorsanız ilk bildiği sigorta enstrümanlarının başında Zorunlu Deprem Sigortası (ZDS) gelir. Aslında DASK olarak tanınıyor. Bu sigortanın önemi pek bilinmiyor dedim ama bilenler de bazı şeyleri yanlış biliyor. Bir kişi bana sormuştu 'Deprem olduğunda ne DASK kalır ne MASK' demişti. Allah korusun bir İstanbul depreminde hasarın büyüklüğü düşünüldüğünde 'Bunun altından sigorta şirketleri kalkamaz kardeşim' diyenler çoğunluktaydı. Reasürans kavramını yani sigortanın sigortası kavramı bilinmemesi doğal. Özetle olası büyük bir deprem sonrası dünyanın dev reasürörleri tüm kaynaklarını Türkiye'ye yönlendirilecektir. Yani ödendi ödenmedi sorunu yaşanmaz.

Devlet yardım eder mi

'Devlet bana nasıl olsa yardım eder' söylemi de ne yazık ki yaygın bir söylem.. Devlet tabii ki yardım eder edecektir de ama sigortalıya etmeyeyim sigortasıza edeyim demeyecek herkese edecek. Sigortası olan ayrıca bir tazminat alabilecek o zaman. Zorunlu Deprem Sigortası (ZDS) ile ilgili yanlış bilgi ise, evimin değeri 300 bin TL ise DASK bana 300 bin TL tazminat verecek. Arsanıza zarar gelmeyeceği için DASK size sadece evinizi tekrar inşa edebilmeniz için gerekli m2 hesabı tazminat ödeyecek. çengelköy'deki 100 m2 yalı dairesi ile Ümraniye'deki 100 m2'lik konut aynı tazminatı alacak. Konutunu depreme karşı ekstra güvence altına almak isteyenler ihtiyari sigorta dediğimiz Konut Sigortasını yaptırabilir. Ama onu yaptırırken de bir değer tespiti yaptırmasında fayda var.

En ucuz sigorta ürünü

Zorunlu Deprem Sigortası (ZDS) en ucuz sigorta ürünü denebilir. Yıllık 30-40 TL'lerden başlayıp 150-200'lere çıkan bir prim ödemesi söz konusu. Üstelik artık yenilemelerde indirimler yapılıyor. şžirketine göre bu primler taksitli olarak da ödenebiliyor. Bu küçük meblağları nerelere vermiyoruz ki Zorunlu Deprem Sigortası (ZDS) tanıtımları Türkiye genelinde gerek DASK gerek sigorta şirketleri tarafından yapılıyor. Aksigorta'nın 'Hayata Devam Türkiye' projesi ile deprem simülasyon TIR'ı bugün Levent Metrocity'nin önünde saat 11.00'de ilgilenenlere tanıtım yapacak. Yolu düşeceklere denemelerini tavsiye ederim. Bir de şunu ekleyeyim, deprem olmadan sigortanızı yaptırın. çünkü bildiğim bir şey var, Türkiye'nin neresinde deprem olsa Türkiye'nin her yerinde ZDS yaptırılmaya koşuluyor. Bence o günü beklemeden sigortanızı yaptırın...
Dünya/Can Kantar


Geri Dön