19 / 04 / 2024

Zorunlu deprem sigortasının kapsamı genişletilecek!

Zorunlu deprem sigortasının kapsamı genişletilecek!

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, sorunlu deprem sigortasının kapsamının genişletilmesi için çalışmalara başladı.



Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından zorunlu deprem sigortasının kapsamının genişletilmesi ile ilgili bazı çalışmalar yapılacak.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, SEDDK tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamada, geçen aylarda Türkiye'de yaşanan sel felaketleri zorunlu deprem sigortasının kapsamının genişletilmesi için çalışmalara başlandı. Doğal Afet Sigortaları Kurumu'nun sunduğu ve deprem riskine karşı teminat sağlayan zorunlu deprem sigortasının kapsamının genişletilmesi hedeflenirken, bu yönde yapılan tüm çalışmaların ilgili tüm kurum ve kuruluşların görüş ve değerlendirmeleri masaya yatırılarak en kısa zamanda tamamlanması planlanıyor.

Zorunlu deprem sigortasının kapsamı genişletilecek!

Konu ile ilgili olarak yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de zorunlu deprem sigortası teminatı 6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu gereği münhasıran Doğal Afet Sigortaları Kurumu tarafından veriliyor. Aynı kanun gereği, sigorta şirketleri tarafından teminat verilememesi halinde yer kayması, fırtına, deprem, sel, dolu, don, çığ düşmesi gibi doğal afetler için de DASK tarafından sigorta ya da reasürans teminatı vermek mümkün. 

Yaşanan iklim değişiklikleri ile beraber tüm dünyayı etkisi altına alan ve gelecek senelerde artan bir ivmeyle sürmesi beklenen doğal afetlerin neden olduğu ve olacağı ekonomik kayıpların nihai çözüme kavuşturulması beklenememekle beraber bütüncül bir politika ile hareket edildiğinde, bu kayıpların en aza indirilmesinde sigorta büyük öneme sahip. Yani DASK, sigortalılarınkarşılayamayacakları bazı zararları havuz yapılanması aracılığıyla bireyler arasında pay ederken, katastrofik risklerin doğurduğu zararları en aza indiriyor.

SEDDK yetkilileri konu ile ilgili yaptıkları açıklamalarda geçtiğimiz aylarda Türkiye'de yaşanan sel felaketlerinin, DASK bünyesine dahil edilebilecek diğer doğal afet türlerinin neler olabileceği konusunu masaya yatırdığını, bu anlamda kamu yararı gözetilerek öncelikle sel olmak üzere diğer doğal afet türlerinin de ek teminat olmak üzere zorunlu deprem sigortasına entegre edilmesi ile bütüncül bir zorunlu doğal afet sigortasının tasarımına ilişkin çalışmaların yapıldığını ve en kısa zamanda da tamamlanmasının hedeflendiğini bildiriyor.

Türkiye'de DASK'lılık oranı yüzde 58'e ulaştı!


Geri Dön