28 / 03 / 2024

Zorunlu deprem sigortasını kim öder?

Zorunlu deprem sigortasını kim öder?

Türkiye'de 1999 büyük depreminden sonra hayatımıza giren Zorunlu deprem sigortası devlet tarafından zorunlu tutuluyor. Elektrik su aboneliklerinde karşımıza çıkan zorunlu deprem sigortasını kim öder?



Zorunlu deprem sigortasını kim öder?

Zorunlu deprem sigortası; deprem sonrası ikamet ettiği ev oturulamaz hale gelen insanların, devletten yardım alabilmelerini garantiye bağlayan bir sigorta çeşidi olarak karşımıza çıkıyor. 


Zorunlu deprem sigortası Türkiye'de 1999 büyük depreminden sonra hayatımıza girmiştir ve devlet tarafından zorunla hale getiriliyor. 


Zorunlu deprem sigortası olmayan evlere, elektrik ve su abonelik işlemleri yapılmıyor.  Zorunlu Deprem Sigortası; devlet sınırları içerisinde kalmış olan mülklere yönelik bir sigorta biçimi olarak tanımlanabiliyor.


Zorunlu deprem sigortası ne işe yarar?

Depremin, sebep olduğu tüm maddi zararlarının (asansör bozulması, elektrik trafoları, binanın yıkılması, yangın, çatılar, duvarların tümü) Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından sigorta bedeline kadar karşılıyor. 


Zorunlu deprem sigortasını kim öder?

Zorunlu Deprem Sigortası kanunu gereğince, zorunlu deprem sigortası, kiracı tarafından kendi adına yaptırılamıyor.  Kiracı Zorunlu Deprem Sigortasını "Sigorta Ettiren" sıfatıyla, sadece ev sahibi adına yaptırabilir.  Ancak her durumda tazminat, tapuda “Hak Sahibi” olarak belirtilen kişiye ödeniyor.


Zorunlu deprem sigortası aylık mı yıllık mı?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön