26 / 04 / 2024

Zorunlu deprem sigortası aylık mı yıllık mı?

Zorunlu deprem sigortası aylık mı yıllık mı?

Devlet tarafından zorunlu tutulan dask sigortası, meydana gelebilecek depremlerin vereceği maddi zararların teminatı için yapılması gerekiyor. Peki, zorunlu deprem sigortası aylık mı yıllık mı?



Zorunlu deprem sigortası aylık mı yıllık mı?

Zorunlu deprem sigortası DASK olarak da karşımıza çıkıyor. Doğal Afet Sigortaları Kurumu olan DASK sigortası olmayan bir taşınmazın elektrik, su ve doğalgaz gibi abonelik başvuruları da onaylanmıyor.


Zorunlu deprem sigortası yaptırabilmek için istenen belgeler ve belirlenen oranda sigorta piriminin ödenmesi gerekiyor. Deprem sigortası için ödenen sigorta primleri, yüksek riskli bölgelerde daha çok, düşük riskli bölgelerde daha az olacak şekilde karşımıza çıkıyor. 


Buna göre; ; 5 risk bölgesi ve 3 farklı yapı tarzına göre belirlenmiş 15 ayrı tarife fiyatı bulunuyor.  Deprem risk bölgeleri ayrımı yapılırken Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından hazırlanan "Türkiye deprem bölgeleri haritası" esas alınıyor. Peki, zorunlu deprem sigortası aylık mı yıllık mı?


Zorunlu deprem sigortası aylık mı yıllık mı?

Zorunlu deprem sigortasının yıllık olarak düzenlenmesi gerekiyor. Bu süre 1 yıl olarak karşımıza çıkıyor. Belirlenen bu sürenin son bulması halinde, DASK'ın yenilenmesi gerekiyor. DASK yenileme süresi ile ilgili öneriler Doğal Afet Sigortaları Kurumu web sitesinde şu şekilde yer alıyor:


Bu konuda bir sınırlama olmayıp vadesi biten poliçe istendiği tarihte herhangi bir cezai yaptırım olmaksızın aynı gün itibari ile  tanzim  edilebilir. Ancak poliçe vadesinin bitim tarihi ile yeni poliçenin tanzim edilidiği tarih aralığında teminatsız kalınır. Bu sebeple poliçenin vade bitim tarihinde yenilenmesi önem taşımaktadır.


Zorunlu deprem sigortası hangi binalara yapılmaz?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön