24 / 04 / 2024

Zorunlu deprem sigortasını kiracı mı yaptırır?

Zorunlu deprem sigortasını kiracı mı yaptırır?

Zorunlu deprem sigortası taşınmazın olası bir depreme ve felakete karşı güvence altına alınmasını sağlıyor. Peki, zorunlu deprem sigortasının kim yaptırır? Zorunlu deprem sigortasını kiracımı yaptırır?




Zorunlu Deprem Sigortasının amacı meydana gelebilecek deprem felaketi sonucu bina maliklerinin veya intifa hakkı sahiplerinin binalarının ziyan ve hasarlanması nedeniyle uğrayacakları maddi zararların karşılanması için uygulanıyor. Zorunlu deprem sigortası konutların güvence altına alınmasını amaçlıyor. Zorunlu deprem sigortası yaptırılmadığı sürece taşınmazın satışı gerçekleştirilemiyor ve kiraya verilemiyor.


Konuta DASK poliçesi yaptırmak için, bu sigortayı düzenleyen en yakın sigorta acentesine veya banka şubesine gerekli belgelerle gitmeniz yeterli olacaktır.


Zorunlu deprem sigortası için gereken belgeler..

* Sigortalının adı, adresi, telefonu, varsa cep telefonu

* Sigortalının vergi kimlik numarası ve T.C. kimlik numarası

* Sigortalanacak yerin açık adresi

* Tapu bilgileri 

* Binanın inşa yılı 

* Binanın yapı tarzı

* Binanın toplam kat sayısı

* Binanın hasar durumu 

* Meskenin  brüt yüzölçümü 

* Meskenin  kullanım şekli 

* Zorunlu Deprem Sigortası tümüyle beyan esas alınarak düzenleniyor. Yanlış beyandan doğabilecek tüm sorumluluk sigorta şirketlerine ait oluyor.


Zorunlu deprem sigortasını kiracı mı yaptırır?

Kiracının zorunlu deprem sigortası yaptırması ile ilgili esaslar, Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında şu şekilde açıklanıyor:


Zorunlu Deprem Sigortası, kiracı tarafından kendi adına yaptırılamaz. Kiracı Zorunlu Deprem Sigortasını "Sigorta Ettiren" sıfatıyla, sadece ev sahibi adına yaptırabilir. 


Ancak her durumda tazminat, tapuda “Hak Sahibi” olarak belirtilen kişiye ödenir.



Zorunlu deprem sigortası cezası!


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön