26 / 04 / 2024

DASK'ı kiracı mı yaptırır?

DASK'ı kiracı mı yaptırır?

Türkiye'de 1999 büyük depreminden sonra hayatımıza giren Zorunlu deprem sigortası devlet tarafından zorunlu tutuluyor. Peki, DASK'ı kim yatırır? DASK'ı kiracımı yaptırır?



DASK'ı kiracı mı yaptırır?

Genel anlamda, belediye sınırları içinde kalan meskenlere yönelik olarak oluşturulan bir sigorta sistemi olan DASK, kat irtifakı tesis edilmiş binalar, tapuda henüz cins tashihi yapılmamış ve tapu kütüğünde vasfı “arsa vs.” olarak görünen binalar, tapu tahsisi henüz yapılmamış kooperatif evleri için de yapılması gerekiyor. 


Zorunlu Deprem Sigortası ’nın süresi bir yıl olarak karşımıza çıkıyor. Sigorta sözleşmesinin her yıl poliçe süresi sona ermeden yenilenmesi gerekiyor. 


DASK yaptırabilmek için gerekli belgelerle size en yakın DASK poliçesi düzenleyen sigorta acentesine gitmeniz yeterli oluyor.  DASK için gereken belgeler aşağıda yer alıyor;


Sigortalının

Adı

Adresi

Telefonu

Cep Telefonu

T.C. Kimlik Numarası

Vergi Kimlik Numarası (Tüzel Kişiler için)


Sigortalanacak Binanın:

Açık Adresi

Tapu Bilgileri

İnşa Yılı

Yapı Tarzı

Toplam Kat Sayısı

Hasar Durumu


Meskenin (Dairenin):

Brüt Yüzölçümü (m2)

Kullanım Şekli



Bu sigorta ile depremin, sebep olduğu tüm maddi zararlarının (asansör bozulması, elektrik trafoları, binanın yıkılması, yangın, çatılar, duvarların tümü) Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından sigorta bedeline kadar karşılıyor. Peki, DASK'ı kiracımı yaptırır?


Zorunlu deprem sigortası, kiracı tarafından kendi adına yaptırılamıyor.  Kiracı Zorunlu Deprem Sigortasını "Sigorta Ettiren" sıfatıyla, sadece ev sahibi adına yaptırabilir.  Ancak her durumda tazminat, tapuda “Hak Sahibi” olarak belirtilen kişiye ödeniyor.



Zorunlu deprem sigortası yapmak zorunda olanlar kimler?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön