23 / 04 / 2024

2 maddede düşük aidatlı site imalatı!

2 maddede düşük aidatlı site imalatı!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için '' düşük aidatlı site imalatı '' konusunu kaleme aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı....



Sitelerde düşük aidat imkanı imalat safhasında, aidatı düşürmek becerisi oturum safhasında söz konusudur. Ne kadar iyi çiftçi olursanız olun, çölde verimli tarım yapamazsınız, çok büyük çabalar sarf etseniz de sektörünüzde rekabetçi olamazsınız.


Öncelikle, imalatı aidat dostu bir yaklaşımla yapmalısınız. Yani;

1.Sitenin geliri olmalı : Ecdadımız bir ibadethane inşa ederken, en basitinden yapay kotlar oluşturup, buralara dükkanlar yapmış, gelirini bir vakıf üzerinden bu ibadethanenin giderleri için değerlendirmiş. Çünkü her işin olduğu gibi, imalatında dört ayağı vardır: Hukuki, mali, idari, sosyal …Bu yapısallık sağlanamazsa ürün sürdürülebilir olmaz.


2.Site ekonomik yönetilebilirlikte olmalıdır: Sitelerin giderleri, hizmetlerden kaynaklanır. Bir hizmetin üretilebilmesi için üç girdi kaçınılmazdır. Enerji,  personel, malzeme. Bu durumda site imalatı esnasında oturuma tasarlanmalıdır. Yani, ihtiyaç listesi ile oluşan mimari tasarımın, yaşam senaryosu ile oluşacak yönetsel tasarımla yoğrulması gerekir. Bir imalata gidecek enerji, gerekecek bakım, yedeklenecek malzeme, bunları yapacak personel de hesaplanmalıdır.


Her iki yaklaşım, detaylandırılabilir; ancak temeli, tohumu bu iki maddedir. Bu iki maddenin açılımının okulu yoktur, tecrübesi vardır. Çünkü sitede yaşanılacaktır, yaşlanılacaktır. 


Bu tip önlemeler tasarlanmazsa, aidatı düşürmek için oturum safhasında çabalamak, ancak koşturmaktan ibaret olacaktır. Bundan dolayı imalat sürecinde site yönetim planının yanında, site hizmet planı, site yaşam rehberi, çalışma el kitapları oluşturulmalı, yani aidat politikası profesyonel firmalara veya profesyonel olmayan kat maliklerinin denemelerine bırakılmamalı, belli bir hukuki, mali, idari, sosyal detaylı lokal mevzuata bağlanmalıdır.


Sonraki yazılarımızda, yukarıdaki anlatımın somut olarak madde madde sıralayacağız.


www.konutsitesiyonetimi.com   


Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni 


Sitelerde geçici yönetim hataları!


Geri Dön