29 / 03 / 2024

Arazi vergisi nedir?

Arazi vergisi nedir?

Türkiye sınırları içindeki tüm arsa ve araziler arazi vergisine tabi tutuluyor. Peki arazi vergisi nedir? Arazi vergisinin mükellefi kimdir? Arazi vergisi ne kadardır? İşte sorularınızın yanıtı...



Arazi vergisi nedir?

Arazi vergisi, Türkiye sınırları içinde bulunan arazi ve arsalar için ödenmesi gereken vergi türü olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye sınırları içindeki tüm arsa ve araziler, bu vergiye tabi tutuluyor.


Arazi vergisi mükellefi kimdir?

Arazi vergisinin mükellefi arazinin maliki; varsa intifa hakkı sahibi; Her ikisi de yoksa araziyi malik gibi tasarruf eden oluyor.


Arazi vergisinin matrahı, binanın emlak vergisi kanuna göre tespit edilen vergi değeri oluyor.


Arazi vergisinin oranı binde bir, arsalarda ise binde üçtür. Bu oranlar büyükşehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde yüzde 100 artırımlı uygulanıyor. Bakanlar kurulu vergi oranlarını yarısına kadar indirmeye veya üç katına kadar artırmaya yetkilidir.


Buna göre büyükşehir belediye sınırları içerisindeki arazilerde binde 2, arsalarda ise binde 6 oranında vergi ödemesinin yapılması gerekiyor.


Arazi vergisini binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler ödüyor.

 

Bir binaya paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükelleftir. Elbirliği mülkiyetinde malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.



Arazi Vergisi Kanunu!


Geri Dön