28 / 03 / 2024

Ataköy Mega Yat Limanı için ruhsat alındı!

Ataköy Mega Yat Limanı için ruhsat alındı!

DATİ Yatırım Holding Yönetim Kurulu Üyesi Kıran: "Mega Yat Limanı projesi için Bakırköy Belediye Başkanı'nın inşaatın gerçekleştirildiği alanla ilgili 'belediyeye ruhsat müracaatında bulunulmadığı' şeklindeki sözleri gerçeği yansıtmıyor" dedi.



 DATİ Yatırım Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Yürütme Kurulu Başkanı Gökhan Kıran, Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu'nun Mega Yat Limanı alanıyla ilgili 'belediyeye ruhsat müracaatında bulunulmadığı' şeklindeki sözlerinin gerçeği yansıtmadığını belirterek, "DATİ Holding olarak Bakırköy Belediyesi'nden aldığımız ruhsatla çalışmalara başladık. Ayrıca belediyeye dolgu ruhsatı karşılığı yaklaşık 6 milyon lira ruhsat harcı ödedik" dedi.


Gökhan Kıran, Ataköy Marina Park Yönetim Ofisi'nde düzenlenen toplantıda, son günlerde Ataköy'deki Mega Yat Limanı projesiyle ilgili basında yer alan haberlere ilişkin düzeltme yapmak ve bilgi vermek istediklerini ifade etti.


Mega Yat Limanı'nın da içinde bulunduğu alanın iddia edildiği gibi TOKİ'nin değil Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün denetim, gözetim ve kullandırma hakkına sahip bulunduğu bir alan olduğunu belirten Kıran, bu alanın Turizm Teşvik Kanunu kapsamında 1989 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla turizm bölgesi ilan edildiğini kaydetti.


DATİ Holding'in, 2004 yılında açılan ihalede, 2038 yılına kadar buranın yap-işlet-devret modeliyle yapım, işletim hakkına sahip olan Ataköy Şirketler Grubu hisselerini satın aldığını aktaran Kıran, ihale şartnamesinin ayrılmaz parçasını teşkil eden projede, içinde bu Mega Yat Limanı projesinin de yer aldığı diğer turizm faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi görev ve taahhüdünün yer aldığına işaret etti.


Kıran, DATİ Holding'in ihale sözleşmesinde yer alan taahhütlerini yerine getirmek amacıyla gerekli izinlerin alınması için titiz bir çalışma yürüttüğünü anlatarak, Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından sözkonusu Mega Yat Limanı ile ilgili ön iznin 14 Temmuz 2008 tarihinde verildiğini belirtti.


Gökhan Kıran, proje için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu alınıncaya kadar gerekli görüş ve onayların alındığı kurumları şöyle sıraladı:


"Denizcilik Müsteşarlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, İstanbul Valiliği, Bakırköy Belediye Başkanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Planlama ve Stratejik Çevresel Değerlendirme Dairesi Başkanlığı, Çevre Envanteri Dairesi Başkanlığı."



- "Seçim öncesi gündeme getirilmesi manidar"

Kıran, kullanım izni bedelinin belirlenmesi sonrasında 24 Ekim 2014 tarihinde nihai kullanım hakkı sözleşmesinin imzalandığını, bunun ardından Bakırköy Belediyesi'nden 14 Kasım 2014 tarihinde gerekli ruhsatın alındığını ve 1 Aralık 2014 tarihinde inşaat çalışmalarının başlatıldığını aktardı.


Yasal hiçbir eksikliği bulunmayan Mega Yat Limanı projesi hakkında olumsuz bir hava estirilmek istendiğini belirten Kıran, Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu'nun inşaatın gerçekleştirildiği alanla ilgili "belediyeye ruhsat müracaatında bulunulmadığı" ve "çevre katliamı yapıldığı" şeklinde medyada yer alan sözlerinin gerçeği yansıtmadığını dile getirdi.


Kıran, "DATİ Holding olarak Bakırköy Belediyesi'nden 14 Kasım 2014 tarihinde aldığımız ruhsatla çalışmalara başladık. Ayrıca belediyeye dolgu ruhsatı karşılığı yaklaşık 6 milyon lira ruhsat harcı ödedik. Bütün bu gerçeklere rağmen bizim üzerimizden yapılan kampanyayı şiddetle kınıyoruz" dedi.


Gökhan Kıran, Bakırköy Belediyesi'nin verdiği ruhsatla yaklaşık 6 aydır devam eden inşaat çalışmalarının 7 Haziran'da yapılacak milletvekili genel seçimleri öncesi gündeme getirilmesini manidar bulduklarını belirterek, "Biz yatırımcıyız, siyasetçi değiliz. Siyasete malzeme olmak istemiyoruz. Burada iki tane dolgu vardır; biri bizim yaptığımız deniz dolgusu, diğeri de Bakırköy Belediyesi'nin bizi yaptığı siyasi dolgu. Biz buna alet olmak istemiyoruz" ifadelerini kullandı. 


Bu yatırımla Özelleştirme İdaresi'nin sözleşmesinde yer alan şartı yerine getirdiklerini vurgulayan Kıran, "Eğer bunu yapmasaydık, yükümlülüğümüzü yerine getirmediğimiz için bizden hesap sorulabilirdi. Projemiz içerisinde yer alan sosyal imkanlarla halkımızın daha çok kıyılardan faydalanmasına fırsat sağlayacağız. İstanbulluları denizle buluşturan ve kent turizmine de büyük katkı sağlayacak bu projeyi hayata geçirmekten mutluluk duyuyoruz" diye konuştu.


- "Bakırköy'e ve İstanbul'a değer katacak"

Kıran, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından planlanan projeye sadık kalınarak yapılaşma sınırları ve mesafelerin korunduğunu, yeşil alanın artırıldığını aktararak, içinde marina, alışveriş ve yaşam alanları ile otel ve ofislerin bulunduğu bir kompleks yapacaklarını söyledi.


Yaklaşık 500 bin metrekare alanda günde 100 bin kişinin yaşayacağı bir alan kurguladıklarını belirten Kıran, "Yaklaşık 6 bin kişiye istihdam yaratılacak. Kıyı alanları tamamen halka açık olacak. Etrafı duvarlarla çevrili bir site yapmıyoruz. Bakırköy ilçesinin bir parçası olan bir semt kurguluyoruz. Bunu da tüm kurallara uyarak yapıyoruz. Sadece Türkiye değil dünya ölçeğinde ses getirecek bir proje olduğunu düşünüyoruz. Bakırköy'ün ve İstanbul'un değerine de ciddi bir değer katacağımızı düşünüyoruz. Herkesin gurur duyacağı bir proje olacak, Bakırköy Belediyesi de dahil" yorumunu yaptı. 


İstanbul'un mega yat limanına ihtiyacı olduğunu ifade eden Kıran, bu projenin Bakırköy'deki mülklerin değerini artıracağını da söyledi. 


Kıran, Mega Yat Limanı projesinin toplam maliyetinin ise yaklaşık 1,5 milyar dolar olduğunu söyledi.


AA


Geri Dön