29 / 03 / 2024

Bina ortak karar protokolü nedir?

Bina ortak karar protokolü nedir?

Kentsel dönüşüm ile birlikte riskli olarak ilan edilen yapıların yıkılıp tekrar inşa edilmesi halinde bina ortak karar protokolünün hazırlanması gerekiyor. O halde bina ortak karar protokolü nedir?



Bina ortak karar protokolü nedir?

Bir yapının kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında riskli olarak ilan edilmesi halinde, yapı yıkılarak yok ediliyor. Bu durumda söz konusu arsa sahibinin ne yapacağına karar vermesi gerekiyor. Seçenekler arasında arsanın olduğu gibi satılması veya yerine bina yaptırılması yer alıyor.


Eğer arsaya tekrar bir yapı yaptırılması kararı verilirse, bina ortak karar protokolünün hazırlanması gerekiyor. Bu protokol ile binanın kime, hangi koşullarda ve hangi dağılımda yaptırılacağı belirtilmiş oluyor.


Örneğin, yapı yıkılmadan önce 3. katta 5 numaralı dairede oturan bir kimsenin yeni yapılacak yapıda yine aynı kat ve dairede oturabilmesi için bunu bina ortak karar protokolünde belirtmesi gerekiyor.


Söz konusu bina ortak karar protokolü binadaki kat malikleri tarafından arsadaki hisse oranları da göz önüne alınarak 2/3 oranında bir çoğunlukla karara bağlanıyor.


Bu karar alındıktan sonra ise protokolün mutlaka bakanlığa onaylatılması gerekiyor. 





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön