29 / 03 / 2024

Bina ortak karar protokolü ne işe yarar?

Bina ortak karar protokolü ne işe yarar?

Kentsel dönüşümden yararlanmak ve bu proje dahilinde binanın yeninden inşa edilme sürecinde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. Bu süreçte malikler tarafından imzalanan bina ortak karar protokolü ne işe yarar?



Bina ortak karar protokolü ne işe yarar?

Binanızın riskli olduğunu ve bunu lisanslı firmalar aracılığı ile tasdiklediğinizi düşünelim. Kentsel dönüşümden yararlanmak ve bu proje dahilinde binanın yeninden inşa edilme sürecinde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunuyor.


Riskli rapor ile Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne başvurulması halinde, ilgili Tapu Müdürlüğünden tüm kat maliklerine Bakanlık Resmi Yazısı iletiliyor. 


Maliklerin, resmi yazısının tebligatı ile 15 gün içinde İlgili Bakanlık İl Müdürlüğüne Rapor için itiraz hakkı bulunuyor.


Resmi yazının size tebliğinden sonra binanız Riskli ise 60 gün içinde bina maliklerinin en az 2/3 tapu hisse çoğunluğu ile Bina Ortak Karar Protokolü hazırlanıp imza altına alınır. Peki, bina ortak karar protokolü ne işe yarar?


Bina ortak karar protokolü ile binayı nasıl, ne zaman, ne şekilde, kime, hangi dağılımla yaptıracağınız kararı alınıyor.


Bina Ortak Karar Protokolü bağlı bulunduğunuz İl Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne bilgi amaçlı bir dilekçe ile sunulur. 


2 ay içinde 2/3 çoğunlukla Bina Ortak Karar protokolünü imza altına alamazsanız binanız Bakanlıkça yıkılacaktır.



Kentsel dönüşüm yıkım kararı nasıl alınır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön